Για 6 άτομα ()
1. Πλένετε τη φάβα σε κρύο νερό και την αφήνετε να στραγγίσει σε ένα σουρωτήρι. Γεμίζετε μία μεγάλη κατσαρόλα με 4-5 φλιτζάνια νερό και βράζετε τη φάβα με ελάχιστο αλάτι, μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά, περίπου μετά 30 λεπτά. Την αφήνετε λίγο να κρυώσει, τη ρίχνετε στον κάδο του μπλέντερ και την πολτοποιείτε.
2. Κόβετε το χοιρινό σε κομματάκια, το σοτάρετε ελαφρά στο ελαιόλαδο και το τοποθετείτε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει.
3. Ανακατεύετε τη φάβα με τα κομματάκια του χοιρινού και προσθέτετε την κάπαρη αφού την ξεπλύνετε από το αλάτι και τη στραγγίσετε. Έπειτα, μεταφέρετε την φάβα σε μεταλλικές φόρμες μεγέθους της αρεσκείας σας και την ψήνετε στους 150 βαθμούς στο φούρνο, για 20 λεπτά.
4. Βγάζετε την φάβα από το φούρνο την ξεφορμάρετε και τοποθετείτε στην επιφάνειά της τα κομμένα ντοματίνια. Περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και σερβίρετε.
Δοκιμάστε να καραμελώσετε ελαφρά τα ντοματίνια με μια κουταλιά της σούπας μέλι και δυο κουταλιές της σούπας ξίδι μπαλσάμικο.