Για 4 άτομα ()
1. Βράζετε τα φασόλια σε ένα λίτρο ζεστό νερό για 20 λεπτά. Πετάτε το πρώτο νερό και τα σουρώνετε.
2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, τη σελινόριζα και το καρότο, ίσα να μαραθούν λίγο. Προσθέτετε τα φασόλια στραγγισμένα και ξεπλυμένα, και ένα λίτρο ζεστό νερό, να σκεπάσει καλά τα υλικά και να τα ξεπερνά κατά 2-3 δάχτυλα.
3. Βράζετε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Στη συνέχεια προσθέτετε την ντομάτα κονκασέ και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νεό καθώς και το αλάτι (όχι νωρίτερα, για να μη σκληρύνουν τα φασόλια) και βράζετε για άλλα 40 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσει το φαγητό.
4. Σερβίρετε τη φασολάδα ζεστή και σε κάθε πιάτο βάζετε λίγο ωμό ελαιόλαδο, λίγες νιφάδες μπούκοβο και, αν θέλετε, λίγο μείγμα φρέσκιας ντομάτας, ελαιολάδου, θυμαριού και αλατοπίπερου.
Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε την φασολάδα λευκή και να προσθέσετε διάφορα ψιλοκομμένα χορταρικά όπως μυρώνια και καυκαλίδες.