Για 4 άτομα ()
1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια, το τσίλι, το τζίντζερ και το σκόρδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το γάλα καρύδα, ανακατεύετε και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι το μείγμα να πήξει. Προσθέτετε τις γαρίδες και ανακατεύτε μέχρι να βράσουν και να πάρουν ένα ζωηρό πορτοκαλί χρώμα, περίπου 2-3 λεπτά. Ρίχνετε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνετε να κρυώσει.
2. Αφαιρείτε προσεκτικά με το ειδικό τσιμπιδάκι τα μικρά κόκαλα που τυχόν έχουν μείνει στο φιλέτο του σολομού. Αφαιρείτε τα λέπια και τον πλένετε καλά και τον στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσετε το φιλέτο από την μεριά του δέρματος διαγώνια. Αλατωπιπερώνετε τα φιλέτα.
3. Παίρνετε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας και το τοποθετείτε σε μια επιφάνεια εργασίας. Στο κέντρο της λαδόκολας τοποθετείτε το 1 φιλέτο σολομού με το δέρμα προς τα κάτω. Με ένα κουτάλι απλώνετε στην επιφάνεια του φιλετου την γέμιση και απο πάνω, «κλείνετε» με άλλο φιλέτο με το δέρμα προς τα επάνω και πιέζετε ελαφρά με το χέρι σας.
4. Τυλίγετε τα γεμισμένα φιλέτα σφιχτά στη λαδόκολλα και κλείνετε με ένα κομμάτι σπάγκο. Βάζετε τη λαδόκολλα με το σολομό σε ένα ορθογώνιο ταψί και ψηνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
5. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη σάλτσα. Ζεσταίνετε σε μια μικρή κατσαρόλα το χυμό λεμονιού με το μέλι και τη σόγια. Βγάζετε το σολομό από το φούρνο, τον αφήνετε να σταθεί για λεπτά, ανοίγετε τη λαδόκολα και τον μεταφέρετε σε μια πιατέλα. Περιχύνετε με τη σάλσα και σερβίρετε.
Mπορείτε να τον φτιάξετε και στην γάστρα με την ίδια ακριβώς μέθοδο.