Για 8 άτομα ()
1. Καθαρίζετε τον γαύρο από το κεφάλι και τα εντόσθια. Τον πλένετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και τον αδειάζετε σε ένα τρυπητό να στραγγίσει τα υγρά του.
2. Με ένα μυτερό μαχαίρι τον χωρίζετε στα δύο κατά μήκος του κεντρικού ψαροκόκαλου. Αυτό γίνεται εύκολα και με το χέρι αν το ψάρι είναι μεσαίου μεγέθους χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να σας λιώσει. Τραβάτε το κεντρικό ψαροκόκαλο και κρατάτε ατόφια τα δυο φιλέτα που "συνδέονται" στην ουρά.
3. Αραδιάζετε τα φιλέτα σε ένα ρηχό ταψί ή σε ένα πυρέξ και τα πασπαλίζετε με το αλάτι, περιχύνετε με το μηλόξιδο και αφήνετε 6-7 λεπτά να "σταθούν". Θα παρατηρήσετε ότι στο διάστημα αυτό ο γαύρος θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα και να ασπρίζει.
4. Πασπαλίζετε με το ξύσμα λεμονιού, περιχύνετε με το ελαιόλαδο και σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη. Αφήνετε στο ψυγείο για 5-8 ώρες. Αν και θα μπορούσατε να το καταναλώσετε και αμέσως.
Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη μαρινάδα με λίγο γλυκοπίπερο.