alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

eptazimo top

Για μένα προσωπικά το πιο νόστιμο ψωμί και παξιμάδι που έχω δοκιμάσει, είναι το παραδοσιακό ελληνικό εφτάζυμο που γίνεται από μαγιά ρεβιθιών

ΕΦΤΑΖΥΜΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΡΕΒΙΘΑΛΕΥΡΟ

eptazimo top

Για μένα προσωπικά το πιο νόστιμο ψωμί και παξιμάδι που έχω δοκιμάσει, είναι το παραδοσιακό ελληνικό εφτάζυμο που γίνεται από μαγιά ρεβιθιών

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρ.
Χρόνος μαγειρέματος: 55 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
16 ώρ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 8€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 12 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 1/2 κιλό ρεβίθια ( τα μουλιάζουμε πρώτα για 8 ώρες, τα τυλίγετε με μια πετσέτα και τα περνάτε μετά από πάνω με τον πλάστη να σπάσουν ελαφρώς)
  • 3/4 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1/2 κιλό αλεύρι από ρεβίθι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 καυτερή κόκκινη πιπεριά
  • 1 1/2 κουτ. σουπ. ζάχαρη
  • 1 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • 1 πρέζα κύμινο
  • 1 – 2 κομματάκια μαστίχα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Από το προηγούμενο βράδυ φτιάχνετε το προζύμι ως εξής: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα ρεβίθια, δύο φλιτζάνια αλεύρι, την μισή πιπεριά και αρχίζετε να ανακατεύετε προσθέτοντας σιγά σιγά ζεστό νερό μέχρι να σχηματισθεί ένας αραιός χυλός. Σκεπάζετε το μπολ με καθαρή πετσέτα, το τυλίγετε σε ζεστή κουβέρτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για όλο το βράδυ.


2. Την επόμενη μέρα θα δείτε στην επιφάνειά του να σχηματίζονται μικρές φουσκάλες, και το μείγμα μοιάζει να σιγοβράζει. Το προζύμι είναι έτοιμο. Αφαιρείτε τότε την πιπεριά.


3. Σε ένα μεγάλο καθαρό μπολ – κατά προτίμηση πήλινο – αδειάζετε 4 φλιτζάνια από το σκληρό αλεύρι. Σχηματίζετε στην μέση μια μικρή λακκούβα και ρίχνετε μέσα την ζάχαρη, το αλάτι, την μαστίχα σπασμένη, την υπόλοιπη πιπεριά ψιλοκομμένη, το προζύμι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνετε καλά με τα χέρια, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά μεταξύ τους και να πάρετε μια ζύμη ομοιογενής και σχετικά αραιή (σαν τη ζύμη των λουκουμάδων).


4. Σκεπάζετε το μπολ με καθαρή πετσέτα, την τυλίγετε σε ζεστή κουβέρτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 2 – 3 ώρες, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο και στην επιφάνειά της να σχηματίζονται λίγες φουσκαλίτσες. Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και ξαναζυμώνετε το μείγμα, αυτή τη φορά μέχρι να πάρετε μια ομοιογενής και σχετικά σφικτή ζύμη.


5. Σκεπάζετε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 με 1 ½ ώρα, ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.


6. Χωρίζετε σε μικρά κομμάτια το ζυμάρι και πλάθετε φρατζόλες μετρίου μεγέθους. Τις τοποθετείτε σε ελαφρά λαδωμένα ταψιά, πιέζετε μαλακά με τις παλάμες σας την επιφάνειά τους και τις αφήνετε σκεπασμένες και σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο.


7. Με ένα πινελάκι περνάτε την επιφάνειά τους με λίγο ζεστό νερό. Ψήνετε στους 170 βαθμούς για 50 – 55 λεπτά.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Αν θέλετε μπορείτε να το κάνετε παξιμάδι ψήνοντάς το στους 50 βαθμούς κελσίου για 12 – 15 ώρες.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face