alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

xortopita apaki top

Μια σίγουρα ξεχωριστή χορτόπιτα με απίστευτα αρωματικά χόρτα της ελληνικής γης και μια ιδέα από απάκι ή σύγκλινο που απλά κάνει την γεύση της απογειωτική

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΑΠΑΚΙ

xortopita apaki top

Μια σίγουρα ξεχωριστή χορτόπιτα με απίστευτα αρωματικά χόρτα της ελληνικής γης και μια ιδέα από απάκι ή σύγκλινο που απλά κάνει την γεύση της απογειωτική

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 12€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 12 άτομα ()

Για τη γέμιση

  • 3/4 κιλό σπανάκι
  • 1/4 κιλό πράσο
  • 1/4 κιλό καυκαλήθρες
  • 1/4 κιλό μάραθο
  • 1/2 κιλό απάκι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 2 φλιτζάνια φέτα θρυμματισμένη
  • 2 ασπράδια αυγού
  • 6 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
  • αλάτι, πιπέρι

Για το άλειμμα

  • 1 κρόκος αυγού
  • 2 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο

Για το φύλλο

  • 7 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σουπ. ξίδι
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για το φύλλο. Ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να πάρετε μια εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Την ανοίγετε κατόπιν σε αλευρωμένη επιφάνεια με τη βοήθεια ενός πλάστη σε 9 φύλλα.


2. Πλένετε και στραγγίζετε τα χόρτα. Τα ψιλοκόβετε και τα βράζετε για 10 λεπτά με ένα φλιτζάνι νερό. Σε δεύτερο σκεύος βάζετε το απάκι και το σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά με ελάχιστο ελαιόλαδο, περίπου 15 λεπτά.


3. Μεταφέρετε τα χόρτα σε σουρωτήρι και τα πιέζετε για να στραγγίζουν καλά. Τα βάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε τη φέτα τριμμένη, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το απάκι. Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ανακατεύετε προσεκτικά με τη γέμιση.


4. Αλείφετε με βούτυρο ένα ταψί, 35 εκ., και απλώνετε τα 3 πρώτα φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα - ένα. Στρώνετε τη μισή γέμιση. Σκεπάζετε με 2 φύλλα και μοιράζετε την υπόλοιπη γέμιση. Στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα, γυρίζετε τις άκρες προς τα μέσα και χαράζετε την πίτα σε κομμάτια. Την περιχύνετε με το γάλα και τη ραντίζετε με λίγο νερό. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το βούτυρο με το αυγό, και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε την επιφάνεια της πίτας και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 – 50 λεπτά.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το απάκι με σύγκλινο ή μπέικον.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face