Για 12 άτομα ()
1. Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι το αλάτι και το βούτυρο. Προσθέτετε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνετε να ενωθούν καλά τα υλικά. Τυλίγετε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
2. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνεται το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σπανάκι και το αφήνετε να απορροφήσει τα υγρά του. Μόλις απορροφήσει τα υγρά του, αποσύρετε από τη φωτιά προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, τη γραβιέρα και ανακατεύετε. Αφήνετε να κρυώσει τη γέμιση να κρυώσει.
3. Βράζετε τις πατάτες για 10 λεπτά σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν, ώστε να μπορείτε να τις πιάσετε, τις καθαρίζετε και τις κόβετε σε ροδέλες.
4. Βγάζετε την ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετείτε σε αλευρωμένο πάγκο. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1 εκ τόσο όσο να καλύψει τον πάτα και τα πλαϊνά μιας φόρμας 24εκ.
5. Τοποθετείτε το φύλλο στην ταρτιέρα και καλύπτετε τον πάτο και τα τοιχώματά της. Ότι περισσεύει το κόβετε. Καλύπτετε την βάση με αντικολλητικό χαρτί και γεμίζετε την τάρτα με όσπρια. Ψήνετε την βάση σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
6. Βγάζετε την βάση από το φούρνο και αφαιρείτε το αντικολλητικό χαρτί και τα όσπρια. Απλώνετε στην επιφάνεια της τάρτας τις ροδέλες πατάτας ώστε να καλύψετε την βάση τόσο στο κάτω μέρος όσο και στα πλαϊνά. Γεμίζετε την πίτα με τη γέμιση και αραδιάζετε από πάνω τις λιαστές ντομάτες και το απάκι.
7. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και την κρέμα γάλακτος με έναν αυγογδάρτη. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και περιχύνετε με αυτό την πίτα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο φύλλο για τάρτα. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το απάκι με μπέικον.