alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

 ψωμι με πατζαρι top

Αυτό που λατρεύω σε αυτό το ψωμί είναι η γλυκιά, γήινη, βαθιά μυρωδιά του! Δεν μιλάμε για το χρώμα που είναι εκτυφλωτικά κόκκινο και λαμπερό . Το καρύδι έρχεται να συμπληρώνει την απίθανη γεύση του. Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο να κάνετε τη διαδικασία για το σπιτικό προζύμι μιας και θα το χρησιμοποιήσετε και τα επόμενα ζυμώματα σας!

ΨΩΜΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ, ΠΑΤΖΑΡΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

 ψωμι με πατζαρι top

Αυτό που λατρεύω σε αυτό το ψωμί είναι η γλυκιά, γήινη, βαθιά μυρωδιά του! Δεν μιλάμε για το χρώμα που είναι εκτυφλωτικά κόκκινο και λαμπερό . Το καρύδι έρχεται να συμπληρώνει την απίθανη γεύση του. Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο να κάνετε τη διαδικασία για το σπιτικό προζύμι μιας και θα το χρησιμοποιήσετε και τα επόμενα ζυμώματα σας!

Χρόνος προετοιμασίας: 4 Ημ.
Χρόνος μαγειρέματος: 5 ώρ.
Χρόνος αναμονής:
40 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 9€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 8 άτομα ()

Για τη ζύμη

  • 3 φλιτζάνια σκληρό άσπρο αλεύρι ή αλεύρι για ψωμί
  • 1 1/2 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • 3 παντζάρια καλά πλυμένα
  • 1 φλιτζάνι προζύμι
  • 3/4 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 1 φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
  • 2 κουτ.γλυκ. ελαιόλαδο

Για το προζύμι

  • 1 1/2 φλιτζάνια νερό
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Φτιάχνετε το προζύμι. Ρίχνετε σε ένα βάζο που κλείνει πολύ καλά, 1 κ.σ. αλεύρι με 2 κ.σ. νερό και τα ανακατεύετε. Το κλείνετε και το αφήνετε στην άκρη για 12 ώρες. Για τις επόμενες 4 μέρες προσθέτετε, κάθε μέρα 1 κ.σ. αλεύρι και 2 κ.σ. νερό στο μείγμα και ανακατεύετε. Κλείνετε το βάζο και το αφήνετε στην άκρη.

 

2. Για να ετοιμάσετε το προζύμι αναμειγνύετε 1 κ.σ. από το υλικό του βάζου με 1 φλιτζάνι αλεύρι και 2/3 χλιαρό νερό σε μεγάλο μπολ. Το σκεπάζετε και το αφήνετε να φουσκώσει για ένα βράδυ. Προσθέτετε 1 κουταλάκι αλεύρι στο υπόλοιπο προζύμι στο βάζο, το κλείνετε και το αφήνετε στο ψυγείο για να το χρησιμοποιήσετε αργό¬τερα.


3. Ανακατεύετε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ. Τρίβετε τα παντζάρια στις μεγάλες τρύπες του τρίφτη και τα αφήνετε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε το το προζύμι με το νερό μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτετε και το ελαιόλαδο.

 

4. Προσθέτετε το μείγμα του αλευριού αναμειγνύετε με τα χέρια μέχρι να ενσωματωθούν. Μετά ρίχνετε τα παντζάρια και τα καρύδια ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε με το μπολ και αφήνετε το μείγμα να σταθεί για 10 λεπτά.


5. Μετά από 10 λεπτά ζυμώνετε με τα χέρια σας τη ζύμη τραβώντας την από τις άκρες και πιέζοντας την στο κέντρο. Το ζύμωμα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 10 λεπτά, επαναλαμβάνοντας αυτές τις κινήσεις. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε κατά μέρος για 10 λεπτά.

 

6. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία ζυμώματος και ξεκούρασης της ζύμης για ακόμα 2 φορές. Τέλος σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε την ζύμη να φου¬σκώσει για 1 ώρα.

 

7. Αλευρώνετε ελαφρά μια επιφάνεια εργασίας, αδειάζετε τη ζύμη και την πλάθετε την ζύμη σε καρβέλι. Αλευρώνετε καλά ένα φαρδύ μπολ, τοποθετείτε μέσα τη ζύμη και την πασπαλίζετε με αλεύρι. Αφήνετε την ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 3 ώρες.

 

8. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και τοποθετείτε ένα ταψί στον πάτο του φούρνου για να ζεσταθεί καλά.


9. Μεταφέρετε τη ζύμη στο ζεστό ταψί και χαράσσετε με ένα μαχαίρι την επιφάνεια του ψωμιού. Βάζετε το ψωμί στο φούρνο και το ραντίζετε με λίγο νερό το οποίο έχετε βάλει σε ψεκαστήρι(με αυτό τον τρόπο το ψωμί κάνει από πάνω ωραία κρούστα). Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνετε το ψωμί για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά.


10. Για να ελέγξετε αν το ψωμί σας είναι έτοιμο το αναποδογυρίζετε και το χτυπάτε ελαφρά στο κάτω μέρος. Αν ακούγετε κούφιο και έχει κάνει ρόδινο πάτο, είναι έτοιμο. Αν όχι το ψήνετε για μερικά λεπτά ακόμα. Μεταφέρετε το ψωμί σε μια σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.

 

ΧΡΗΣΙΜΟ


Μπορείτε αντί για καρύδι να βάλετε φουντούκι.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face