alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

 14 01 2016 top

Αυτή πραγματικά είναι μια κιμαδόπιτα υπερπαραγωγή, με απίθανα νόστιμη γέμιση και ένα τόσο τραγανό και τριφτό φύλλο που δεν θα το πιστεύετε!! Δοκιμάστε την και αξίζει τον κόπο μιας και μπορεί να σας διατηρηθεί και μέχρι 3-4 ημέρες χωρίς να πάθει τίποτα!

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ

 14 01 2016 top

Αυτή πραγματικά είναι μια κιμαδόπιτα υπερπαραγωγή, με απίθανα νόστιμη γέμιση και ένα τόσο τραγανό και τριφτό φύλλο που δεν θα το πιστεύετε!! Δοκιμάστε την και αξίζει τον κόπο μιας και μπορεί να σας διατηρηθεί και μέχρι 3-4 ημέρες χωρίς να πάθει τίποτα!

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Δύσκολο
Κόστος: 12€, Αρκετά οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 6 άτομα ()

Για τη γέμιση

  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 φλιτζάνια γάλα αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 παξιμάδια κρίθινα
  • 1/2 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 3 αβγά ολόκληρα χτυπημένα

Για το φύλλο

  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 κουτ. σουπ. ξίδι ή τσίπουρο
  • 6 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
  • 1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο (για το φύλλο)

Για τον κιμά

  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτ. σουπ. μαϊντανό
  • 1 ντομάτα μεγάλη και ώριμη
  • 1 1/2 κουτ. σουπ. βούτυρο φρέσκο πρόβειο
  • 1/2 κιλό κιμά αρνίσιο
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/2 κουτ.γλυκ. κανέλα σκόνη
  • 1/2 κουτ.γλυκ. μοσχοκάρυδο
  • ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 κουτ.γλυκ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι και σχηματίζετε στο κέντρο του μια λακκούβα. Ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά για το φύλλο και προσθέτετε σιγά – σιγά το νερό ζυμώνοντας με τα χέρια σας μέχρι να πάρετε μια ζύμη σφιχτή και ομοιογενή. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ακόμα χλιαρό νερό.

 

2.Χωρίζετε τη ζύμη σε 7 μέρη και τα ζυμώνετε ξανά το καθένα ξεχωριστά. Αφήνετε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.

 

3.Εντωμεταξύ, ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τρίβετε την ντομάτα σε ένα τρίφτη με το χέρι.

 

4.Σοτάρετε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα μαζί με το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι για 3'- 4'. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τον κιμά και τον σοτάρετε για 5'-6'. Στην συνέχεια προσθέτετε στο μείγμα την τριμμένη ντομάτα , τον μαϊντανό ,την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού,αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία για 20'. Αποσύρετε από την φωτιά την κατσαρόλα και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.

 

5.Ρίχνετε σε ένα μπολ το γάλα και μουσκεύετε τα παξιμάδια μέσα σε αυτό για 10΄. Τα στραγγίζετε καλά με το χέρι σας για να φύγουν τα πολλά υγρά τους και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα με τον κιμά μαζί με το τυρί και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Χτυπάτε σε ένα μπολ τα αβγά πολύ καλά και τα ρίχνετε, επίσης, μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε πάρα πολύ καλά το μείγμα.

 

6.Ανοίγετε με τη βοήθεια ενός πλάστη τις μπάλες της ζύμης σε φύλλο, διαμέτρου λίγο μεγαλύτερη από το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε. Τα φύλλα πρέπει να έχουν περιθώριο να κρέμονται γύρω από τα τοιχώματα του σκεύους.

 

7.Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί και στρώνετε στον πάτο του 3 φύλλα λαδωμένα. Ρίχνετε την γέμιση και την στρώνετε με ένα κουτάλι .

 

8.Απλώνετε από πάνω 4 ακόμα φύλλα και το λαδώνετε μεταξύ τους . Στην συνέχεια ρίχνετε την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζετε με τα άλλα 3 φύλλα αφού τα λαδώσετε.

 

9.Βάζετε περιμετρικά του κόθορου το κεφαλοτύρι που κρατήσατε και στη συνέχεια γυρίζετε τα φύλλα που περισσεύουν από τα τοιχώματα του ταψιού ώστε να δημιουργήσετε ένα στεφάνι που θα κλείσει μέσα την γέμιση.

 

10.Σε ένα μπολ ανακατεύετε το γάλα με το ελαιόλαδο και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε την επιφάνεια της πίτας. Χαράσσετε την πίτα σε κομμάτια του μεγέθους που θέλετε και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι η πίτα να ροδίσει, περίπου για 1 ώρα.

 

ΧΡΗΣΙΜΟ


Αν δεν σας αρέσει η γεύση του αρνίσιου κιμά, μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με χοιρινό.

 



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face