alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

turopitakia me xaloumi kai krema lemoniou top

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΧΑΛΟΥΜΙ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

turopitakia me xaloumi kai krema lemoniou top

Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρ.
Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 12€,

ΥΛΙΚΑ

Για 8 άτομα ()

Για τη γέμιση

  • 1/2 κιλό τυρί χαλούμι θρυμματισμένο
  • 3 φλιτζάνια ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • 2 αυγά
  • Αλάτι
  • πιπέρι

Για τη κρέμα

  • 1 1/4 φλιτζάνι νερό
  • 3 κρόκους αυγού
  • 1 κουτ.γλυκ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σουπ. ξύσμα λεμονιού
  • 1/2 φλιτζάνι κορν φλάουρ
  • 2 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 1/3 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το φύλλο

  • 1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ.γλυκ. ξίδι
  • 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 1 φλιτζάνι λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το νερό, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη για τέσσερα λεπτά περίπου μέχρι να έχετε ένα μείγμα ομοιογενές. Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνετε τους κρόκους και τους χτυπάτε με ένα πιρούνι για δύο λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε στην κατσαρόλα τους κρόκους, το βούτυρο και το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη με γρήγορες κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τοποθετείτε την κατσαρόλα στη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και ζεσταίνετε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη για 2 λεπτά. Αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει, ανακατεύοντάς τη ανά τακτά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα.


Για το φύλλο


2. Ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, αφού το έχετε κοσκινίσει πρώτα, και κάνετε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο, το ξίδι, το νερό και το αλάτι. Ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να γίνει μια λεία και απαλή ζύμη. Σκεπάζετε το μπολ με μια βαμβακερή πετσέτα για 1-2 ώρες για να διπλασιαστεί σε όγκο σε ζεστό μέρος.


3. Χωρίζετε το ζυμάρι σε 2 ή 3 κομμάτια και ανοίγετε τα κομμάτια με ένα πλαστή σε λεπτά φύλλα, ½-1 εκ. πάχους. Κόβετε τα λεπτά φύλλα με ένα κουπάτ σε μικρότερα τετράγωνα κομμάτια 8x8 εκ.


Για τη γέμιση


4. Τοποθετείτε σε ένα άλλο μπολ το θρυμματισμένο χαλούμι, τα αυγά , το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά, με ένα πιρούνι. Στο κέντρο κάθε τετράγωνου κομματιού μια κουταλιά της σούπας από την γέμιση και το διπλώνετε στην μέση ή στα 4 σαν φάκελο, βρέχοντας με λίγο νερό τις άκρες της ζύμης για να κολλήσουν.


5. Tα τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα.


6. Βάζετε σε ένα πιάτο μια κουταλιά σούπας κρέμα λεμονιού, την απλώνεται και από πάνω ακουμπάτε τα πιτάκια. Σερβίρετε αμέσως.

 

ΧΡΗΣΙΜΟ


Δοκιμάστε τα και με έτοιμο χωριάτικο φύλλο.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face