alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

FOCACCIA

Ένα ψωμί που ακροβατεί μεταξύ πίτσας και ανοιχτής πίτας. Εύκολο και ειδικά αν αποφασίσετε να πειραματιστείτε με τα δικά σας υλικά, όπως ντοματίνια και βασιλικό, μελιτζάνες και κασέρι, ή απλά χοντρό αλάτι και δενδρολίβανο

ΦΟΚΑΤΣΙΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ

FOCACCIA

Ένα ψωμί που ακροβατεί μεταξύ πίτσας και ανοιχτής πίτας. Εύκολο και ειδικά αν αποφασίσετε να πειραματιστείτε με τα δικά σας υλικά, όπως ντοματίνια και βασιλικό, μελιτζάνες και κασέρι, ή απλά χοντρό αλάτι και δενδρολίβανο

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
1 ώρ.
Βαθμός δυσκολίας
Εύκολο
Κόστος: 12€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 12 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 300 γρ. γλυκοκολοκύθα
  • 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σουπ. ξύδι από λευκό κρασί
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι φέτα μαλακή
  • 1/2 κουτ.γλυκ. πιπέρι λευκό
  • 1/2 κουτ.γλυκ. χοντρό θαλασσινό αλάτι

Για τη ζύμη

  • 10 γρ. ξηρή μαγιά στιγμής
  • 2 1/2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • 1/2 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό αλεύρι για ψωμί

Θρεπτικά συστατικά

( χορτοφαγική)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και τη μαγιά. Προσθέτετε το νερό και το αλάτι και χτυπάτε με τον γάντζο στη χαμηλή ταχύτητα για 2΄. Στη συνέχεια χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα για περίπου 3΄. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και ελαστική.


2. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για 30΄ περίπου. Τη ζυμώνετε απαλά με τα χέρια σας και αφήνετε να φουσκώσει για άλλα 30΄. Την ξαναζυμώνετε και την αφήνετε να φουσκώσει για άλλα 15΄ πριν τη χωρίσετε.


3. Μοιράζετε τη ζύμη σε 2 κομμάτια 450 γραμ. Για κάθε καρβέλι, δίνετε στη ζύμη στρογγυλό σχήμα, απλώνοντάς την σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Την αφήνετε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη με πετσέτα, για 15 – 20΄.


4. Για να δώσετε σχήμα στις φοκάτσιες, πατάτε με την παλάμη σας και τεντώνετε κάθε στρογγυλό κομμάτι ζύμης σε ένα τετράγωνο ρηχό ταψί πασπαλισμένο με αλεύρι ή αλειμμένο με λάδι (εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 μικρότερα τετράγωνα ταψιά).


5. Μόλις πριν το ψήσιμο, σχηματίζετε λακουβίτσες στις φοκάτσιες πιέζοντας με τα δάχτυλά σας. Περάστε με πινέλο άφθονο ελαιόλαδο την επιφάνειά τους.


6. Καθαρίζετε την γλυκοκολοκύθα από την φλούδα, τις ίνες και τους σπόρους . Κόψτε την σε λεπτές φλούδες. Τις βάζετε σε ένα μικρό ταψάκι και τις ραντίζετε με ελαιόλαδο, ξίδι, δενδρολίβανο και αλατοπιπερώνετε. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C για 18΄.


7. Εν των μεταξύ, πασπαλίζετε με το χονδρό θαλασσινό αλάτι τις φοκάτσιες και τις ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να σκουρύνει το χρώμα, για περίπου 30΄. Έπειτα, τις αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.


8. Ρίχντε τη γραβιέρα πάνω απ' τις φοκάτσιες. Μοιράζετε από πάνω τα κομμάτια γλυκοκολοκύθας (χωρίς τη σάλτσα του ταψιού). Κατόπιν, τρίβετε τη φέτα με τα χέρια σας και την πασπαλίζετε κι αυτήν. Καρυκεύετε με το φρέσκο δενδρολίβανο και βάζετε ξανά στον φούρνο για 15΄, στο γκριλ. Σερβίρετε τις φοκάτσιες ζεστές ή χλιαρές.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Μπορείτε να φτιάξετε τη φοκάτσια και με καρότα ψητά, τα οποία θα εμπλουτίσετε στο ταψάκι με λίγο μέλι και μπαχαρικά, όπως αστεροειδή γλυκάνισο και κύμινο.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face