alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

psomi top 18 09 2018

Σαν το χωριάτικο σπιτικό ψωμί δεν έχει! Δοκιμάστε να το φτιάξετε ακολουθώντας τις οδηγίες μου και θα ενθουσιαστείτε με τη γεύση και την υφή του. Αξίζει πραγματικά η αναμονή!

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ

psomi top 18 09 2018

Σαν το χωριάτικο σπιτικό ψωμί δεν έχει! Δοκιμάστε να το φτιάξετε ακολουθώντας τις οδηγίες μου και θα ενθουσιαστείτε με τη γεύση και την υφή του. Αξίζει πραγματικά η αναμονή!

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
4 Ημ.
Βαθμός δυσκολίας
Εύκολο
Κόστος: 10€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 12 κομμάτια ()

Για τη ζύμη

  • 2 φλιτζάνια σκληρό άσπρο αλεύρι ή αλεύρι για ψωμί
  • 3/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι μαύρο σίκαλης
  • 1 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • 2/3 φλιτζάνι προζύμι
  • 1 1/4 φλιτζάνι χλιαρό νερό

Για το προζύμι

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί
  • 1 1/2 φλιτζάνι νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Φτιάχνετε το προζύμι. Ρίχνετε σε ένα βάζο που κλείνει πολύ καλά, 1 κ.σ. αλεύρι με 2 κ.σ. νερό και τα ανακατεύετε. Το κλείνετε και το αφήνετε στην άκρη για μια μέρα. Για τις επόμενες 4 μέρες προσθέτετε, κάθε μέρα 1 κ.σ. αλεύρι και 2 κ.σ. νερό στο μείγμα και ανακατεύετε. Κλείνετε το βάζο και το αφήνετε στην άκρη.


2. Για να ετοιμάσετε το προζύμι αναμειγνύετε 1 κ.σ. από το υλικό του βάζου με 1 φλιτζάνι αλεύρι και 2/3 χλιαρό νερό σε μεγάλο μπολ. Το σκεπάζετε και το αφήνετε να φουσκώσει για ένα βράδυ. Προσθέτετε 1 κουταλάκι αλεύρι στο υπόλοιπο προζύμι στο βάζο, το κλείνετε και το αφήνετε στο ψυγείο για να το χρησιμοποιήσετε αργό¬τερα.


3. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα αλεύρια και το αλάτι. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το προζύμι και το νερό και τα ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν.


4. Προσθέτετε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Το μείγμα θα είναι λίγο μαλακό, αλλά μην προσθέσετε άλλο αλεύρι. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε την ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.


5. Μετά από 10 λεπτά ζυμώνετε με τα χέρια σας τη ζύμη τραβώντας την από τις άκρες και πιέζοντας την στο κέντρο. Το ζύμωμα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 10 λεπτά, επαναλαμβάνοντας αυτές τις κινήσεις. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε κατά μέρος για 10 λεπτά.


6. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία ζυμώματος και ξεκούρασης της ζύμης για ακόμα 2 φορές. Τέλος σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε την ζύμη να φου¬σκώσει για 1 ώρα.


7. Αλευρώνετε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας. Τοποθετείτε την ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθετε σε καρβέλι. Αλευρώνετε καλά ένα στρογγυλό και ανοιχτό μπολ, τοποθετείτε μέσα την ζύμη και την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Αφήνετε την ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 3 ώρες.


8. Προθερμαί¬νετε τον φούρνο στους 240 βαθμούς και τοποθετείτε ένα ταψί στον πάτο του φούρνου για να ζεσταθεί καλά.


9. Μεταφέρετε τη ζύμη στο ζεστό ταψί και χαράσσετε με ένα μαχαίρι την επιφάνεια του ψωμιού. Βάζετε το ψωμί στο φούρνο και το ραντίζετε με 1 φλιτζάνι νερό. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς και ψήνετε το ψωμί για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά.


10. Για να ελέγξετε αν το ψωμί σας είναι έτοιμο το αναποδογυρίζετε και το χτυπάτε ελαφρά στο κάτω μέρος. Αν ακούγετε κούφιο είναι έτοιμο. Αν όχι το ψήνετε για μερικά λεπτά ακόμα. Μεταφέρετε το ψωμί σε μια σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.

ΧΡΗΣΙΜΟ


Μπορείτε να θέλετε να προσθέσετε και διάφορους σπόρους στο ψωμί όπως τσιά , κολοκυθόσπορο ή λιναρόσπορο.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face