alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

GIANNIOT-KIMADOPITA large

Νόστιμη γεμάτη γεύση από τον μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά, το αρωματικό πορτοκάλι και την κανέλα

ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΗ ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΣΤΡΙΦΤΗ

GIANNIOT-KIMADOPITA large

Νόστιμη γεμάτη γεύση από τον μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά, το αρωματικό πορτοκάλι και την κανέλα

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρ. 10 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 14€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 8 άτομα ()

Για τη γέμιση

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτ. σουπ. μαϊντανό
  • 1 ώριμη ντομάτα μεγάλη
  • 1 1/2 κουτ. σουπ. βούτυρο φρέσκο πρόβειο
  • 1 κιλό ανάμεικτο μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά
  • 1/2 κουτ.γλυκ. κανέλα σκόνη
  • 1/2 κουτ.γλυκ. μοσχοκάρυδο σκόνη
  • 1/2 πορτοκάλι ξύσμα
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 φλιτζάνια γάλα αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 κρίθινα παξιμάδια
  • 1/2 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 3 αυγά ολόκληρα χτυπημένα

Για το φύλλο

  • 2 κουτ. σουπ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τρίβετε την ντομάτα σε ένα τρίφτη με το χέρι.


2. Σωτάρετε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα μαζί με το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι για 3'- 4'. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τον κιμά και τον σοτάρετε για 5'-6'. Στην συνέχεια προσθέτετε στο μείγμα την τριμμένη ντομάτα, τον μαϊντανό, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία για 20'. Αποσύρετε από την φωτιά την κατσαρόλα και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.


3. Ρίχνετε σε ένα μπολ το γάλα και μουσκεύετε τα παξιμάδια μέσα σε αυτό για 10΄. Τα στραγγίζετε καλά με το χέρι σας για να φύγουν τα πολλά υγρά τους και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα με τον κιμά μαζί με το τυρί και τα φρέσκα κρεμμυδάκια .Χτυπάτε σε ένα μπολ τα αβγά πολύ καλά και τα ρίχνετε επίσης μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε πάρα πολύ καλά το μείγμα.

 

4. Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι 36 εκ. Κόβετε τα φύλλα πάνω σε ένα πάγκο σε λωρίδες πλάτους 5-6 εκ περίπου και τα βουτυρώνετε με ένα πινέλο .Τοποθετείτε κατά μήκος πάνω στα φύλλα την γέμιση από την κατσαρόλα ξεχωριστά στο κάθε ένα. Τυλίγετε το καθένα φύλλο με την γέμιση και τα στρώνετε στο ταψί στριφτά σχηματίζοντας έναν σαλίγκαρο. Αλείφετε την επιφάνεια του σαλίγκαρου με 2 κουτ. σουπ. λιωμένο βούτυρο.


5. Ψήνετε την πίτα στους 180 βαθμούς C για 50' έως ότου αποκτήσει βαθύ χρυσαφένιο χρώμα. Την αφήνετε να κρυώσει πριν την κόψετε.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Μπορείτε να την φτιάξετε την πίτα και στρωτή, δηλαδή φύλλο γέμιση, φύλλο γέμιση.

 



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face