Για 8 άτομα ()
1. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τρίβετε την ντομάτα σε ένα τρίφτη με το χέρι.
2. Σωτάρετε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα μαζί με το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι για 3'- 4'. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τον κιμά και τον σοτάρετε για 5'-6'. Στην συνέχεια προσθέτετε στο μείγμα την τριμμένη ντομάτα, τον μαϊντανό, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία για 20'. Αποσύρετε από την φωτιά την κατσαρόλα και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
3. Ρίχνετε σε ένα μπολ το γάλα και μουσκεύετε τα παξιμάδια μέσα σε αυτό για 10΄. Τα στραγγίζετε καλά με το χέρι σας για να φύγουν τα πολλά υγρά τους και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα με τον κιμά μαζί με το τυρί και τα φρέσκα κρεμμυδάκια .Χτυπάτε σε ένα μπολ τα αβγά πολύ καλά και τα ρίχνετε επίσης μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε πάρα πολύ καλά το μείγμα.
4. Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι 36 εκ. Κόβετε τα φύλλα πάνω σε ένα πάγκο σε λωρίδες πλάτους 5-6 εκ περίπου και τα βουτυρώνετε με ένα πινέλο .Τοποθετείτε κατά μήκος πάνω στα φύλλα την γέμιση από την κατσαρόλα ξεχωριστά στο κάθε ένα. Τυλίγετε το καθένα φύλλο με την γέμιση και τα στρώνετε στο ταψί στριφτά σχηματίζοντας έναν σαλίγκαρο. Αλείφετε την επιφάνεια του σαλίγκαρου με 2 κουτ. σουπ. λιωμένο βούτυρο.
5. Ψήνετε την πίτα στους 180 βαθμούς C για 50' έως ότου αποκτήσει βαθύ χρυσαφένιο χρώμα. Την αφήνετε να κρυώσει πριν την κόψετε.
Μπορείτε να την φτιάξετε την πίτα και στρωτή, δηλαδή φύλλο γέμιση, φύλλο γέμιση.