alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

pita-fasolakia-feta topimage

Ξεχωριστή πίτα με την δροσερή υφή των φασολιών, τη γλυκύτητα των κρεμμυδιών, και την οξύτητα της φέτας

ΠΙΤΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

pita-fasolakia-feta topimage

Ξεχωριστή πίτα με την δροσερή υφή των φασολιών, τη γλυκύτητα των κρεμμυδιών, και την οξύτητα της φέτας

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρ. 50 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 10€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 5 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο

Για τη γέμιση

  • 1/2 κιλό φασολάκια πλατιά, φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 5 κρεμμύδια ξερά, μεγάλα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 2 κουτ. σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1 1/2 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
  • 1 1/2 κουτ. σουπ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. σουπ. λευκό ξίδι
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα φασολάκια, τα πλένετε τα και τα καθαρίζετε, κόβοντας με ένα μαχαιράκι τις άκρες τους και αφαιρώντας τις ίνες τους περιμετρικά. Σε μια κατσαρόλα βάζετε μπόλικο αλατισμένο νερό και την τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε τα φασολάκια και τα βράζετε για 7'. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.


2. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζετε το μισό ελαιόλαδο και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά. Ρίχνετε τα κρεμμύδια που έχετε κόψει σε λεπτές ροδέλες και τα σοτάρετε ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Πασπαλίζετε με την ζάχαρη και τα αφήνετε για 7' να καραμελώσουν, τέλος ρίχνετε το ξύδι.


3. Προσθέτετε τις σκελίδες του σκόρδου αφού τις ξεφλουδίσετε και τις πολτοποιήσετε με το ειδικό εργαλείο, και στη συνέχεια τα φασολάκια. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και προσθέτετε το μαϊντανό.


4. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφήνετε το μείγμα να κρυώσει για 15', κατόπιν το σουρώνετε από τα υγρά του και προσθέστε την φέτα, αφού την τρίψετε σε ένα πιάτο με ένα πιρούνι.


5. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Με ένα πινέλο βουτυρώνετε ελαφρά ένα μικρό στρογγυλό ταψί διάστασης 23εκ.


6. Στρώνετε στο ταψί ένα φύλλο κρούστας και με ένα πινέλο το αλείφετε με βούτυρο. Στρώνετε ακόμα 2 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα. Αδειάζετε στο ταψί τη μισή ποσότητα της γέμισης και τη στρώνετε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Γυρίζετε τα φύλλα κρούστας που περισσεύουν προς τα μέσα, και τα βουτυρώνετε ελαφρά.


7. Στρώνετε από πάνω ακόμα δύο φύλλα κρούστας, τα βουτυρώνετε και ρίχνετε από πάνω και την υπόλοιπη γέμιση. Γυρίζετε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν και τα βουτυρώνετε ελαφρά.


8. Τελειώνετε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, αλείφοντας τα με βούτυρο. Τυλίγετε τις άκρες τους που περισσεύουν από το ταψί προς τα μέσα δημιουργώντας ένα στεφάνι περιμετρικά του ταψιού. Με ένα μαχαίρι χαράζετε την επιφάνεια της πίτας και την περνάτε με το πινέλο με το υπόλοιπο βούτυρο.


9. Ψήνετε την πίτα στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 180 βαθμούς στον αέρα, για 25'-30' μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε την πίτα ζεστή η χλιαρή.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Τα κατεψυγμένα φασολάκια δεν χρειάζονται καθάρισμα η απόψυξη πριν τα μαγειρέψετε. Αν θέλετε πιο ήπια γεύση στην πίτα, βάλτε μισή ποσότητα φέτας και μισή ποσότητα ανθότυρου.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face