alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

tzoulamas top

Η πιο περίεργη πίτα της Αποκριάς φτιάχνετε στη Μεσαρά της Κρήτης. Ονομάζεται τζουλαμάς και ακροβατεί μεταξύ γλυκού και αλμυρού αφού εκτός από κοτόπουλο στη γέμιση έχει και μια γενναία δόση ζάχαρης

ΤΖΟΥΛΑΜΑΣ ΜΕΣΑΡΑΣ

tzoulamas top

Η πιο περίεργη πίτα της Αποκριάς φτιάχνετε στη Μεσαρά της Κρήτης. Ονομάζεται τζουλαμάς και ακροβατεί μεταξύ γλυκού και αλμυρού αφού εκτός από κοτόπουλο στη γέμιση έχει και μια γενναία δόση ζάχαρης

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 55 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Δύσκολο
Κόστος: 18€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα ()

Για τη γέμιση

  • 1/2 κοτόπουλο βρασμένο, κομμένο σε μεγάλους κύβους
  • 1 1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 10 συκωτάκια κοτόπουλου
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα λευκά, καβουρντισμένα
  • 1 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κουτ.γλυκ. πιπέρι
  • 1 κουτ.γλυκ. κανέλα
  • 1/2 κουτ.γλυκ. γαρύφαλλο
  • 1/2 κουτ.γλυκ. κύμινο
  • 1/2 κουτ.γλυκ. μοσχοκάρυδο
  • 1 1/2 κουτ.γλυκ. αλάτι

Για το φύλλο

  • 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1/2 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Πλένετε τα συκωτάκια, τα αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε σε μια βαθιά κατσαρόλα με λίγο βούτυρο. Προσθέτετε 2 φλιτζάνια νερό και ρίχνετε το ρύζι. Βράζετε για 10' και λίγο πριν κατεβάσετε το ρύζι από τη φωτιά, προσθέτετε τα αμύγδαλα, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά και το κοτόπουλο. Ανακατεύετε και ½ κ.σ. ζάχαρη.


2. Ετοιμάζετε τη ζύμη ως εξής: ανακατεύετε σε μπολ το χλιαρό νερό με το ελαιόλαδο και το αλάτι. Προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να έχετε μια ομοιογενή και μαλακή ζύμη. Την ανοίγετε επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε δύο φύλλα πάχους 3 εκ. και σε ένα τρίτο φύλλο, λίγο πιο λεπτό.


3. Αλείφετε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί, στρώνετε ένα φύλλο και το πασπαλίζετε με κανέλα. Απλώνετε επάνω τη μισή γέμιση και πασπαλίζετε πάλι με κανέλα και ζάχαρη. Στρώνετε το πιο λεπτό φύλλο, το βουτυρώνετε και προσθέτετε την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζετε με το δεύτερο χοντρό φύλλο. Αλείφετε με το υπόλοιπο βούτυρο, περιχύνετε με τον ζωμό κοτόπουλου και πασπαλίζετε με κανέλα και ζάχαρη.


4. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 45'- 55 '. Αφήνετε τον τζουλαμά να κρυώσει λίγο, πριν τον κόψετε και τον σερβίρετε.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Μπορείτε να τη φτιάξετε και με έτοιμο χωριάτικο φύλλο. Αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε τη ζάχαρη από τη γέμιση.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face