Για 12 άτομα ()
1. Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν. Τα ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνετε στην άκρη.
2. Σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και αμέσως μετά προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά για 2 λεπτά με τον αυγογδάρτη, μα ψηθεί το αλεύρι. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και αρχίζετε να προσθέτετε με μεγάλη κουτάλα σταδιακά το xλιαρό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Συνεχίζετε το ανακάτεμα και την προσθήκη γάλακτος, μέχρι να ενσωματωθεί όλη η ποσότητά του, περίπου 10 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το μοσχοκάρυδο. Η σύσταση της κρέμας θα πρέπει να είναι παχύρευστη.
3. Στο μπολ με το κρεμμύδι, προσθέτετε τη μπεσαμέλ, την τριμμένη γραβιέρα, τη λούζα, τα μυρωδικά (μαϊντανό, μάραθο), αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
4. Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24εκ, και στρώνετε ένα φύλλο ζύμης κουρού, με το οποίο θα καλύψετε τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού. Απλώνετε τη μισή ποσότητα από το μείγμα της μπεσαμέλ. Αραδιάζετε από πάνω από πάνω τις αγκινάρες, τελειώνετε με μια στρώση από την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Σκεπάζετε την πίτα με το άλλο φύλλο κουρού και διπλώνετε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα ώστε να κλείσουν καλά. Τρυπάτε την επιφάνεια του φύλλου με ένα πιρούνι.
5. Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά, μέχρι το φύλλο να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, αφήνετε την αγκιναρόπιτα να κρυώσει λίγο και κόβετε ακτινωτά σε κομμάτια.
Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τριμμένο κασέρι για πιο ωραία και μαστιχωτή υφή