alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

meat-pie top

Η απόλυτη Κρητική και μοναδική κρεατόπιτα που γίνεται μόνο στο νομό Χανίων και είναι εξαιρετικά νόστιμη

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΧΑΝΙΩΝ

meat-pie top

Η απόλυτη Κρητική και μοναδική κρεατόπιτα που γίνεται μόνο στο νομό Χανίων και είναι εξαιρετικά νόστιμη

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρ.
Χρόνος αναμονής:
45 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Δύσκολο
Κόστος: 18€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 12 άτομα ()

Για τη γέμιση

  • 1 1/2 κιλό κρέας από μικρό αρνί κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1/4 κιλό ανθότυρο τριμμένο
  • 1/4 κιλό ξινομυζήθρα τριμμένη
  • 1/2 κιλό γραβιέρα τριμμένη ή μαλάκα*
  • 1/2 φλιτζάνι ζωμό από το κρέας
  • 4 κουτ. σουπ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη ζύμη

  • 2 - 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο αγελαδινό ή ελαιόλαδο
  • 1/4 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • 2 κουτ. σουπ. γιαούρτι αγελαδινό

Για το άλειμμα

  • 1 αυγό

Για το πασπάλισμα

  • 2 κουτ. σουπ. σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε ένα μεγάλο μπολ, διαλύετε το γιαούρτι και το βούτυρο με ½ φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό. Προσθέτετε στο μείγμα το αλεύρι και λίγο αλάτι. Δουλεύετε το μείγμα με το χέρι σας μέχρι να αρχίσει να δένει η ζύμη.


2. Αλευρώνετε μια λεία επιφάνεια και ζυμώνετε, προσθέτοντας όσο αλεύρι ή όσο χλιαρό νερό χρειαστεί για να πάρετε μια ζύμη λεία που δεν κολλάει στα χέρια σας. Τοποθετείτε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και το σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα. Το αφήνετε σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί σε όγκο, για 45 λεπτά περίπου.


3. Βράζετε το κρέας σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό για 45 λεπτά, το αφήνετε να κρυώσει, το ξεκοκαλίζετε και το κόβετε σε μικρά κομμάτια.


4. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα τυριά, το κρέας, το δυόσμο, ½ φλιτζάνι από το ζωμό του κρέατος που έχετε βράσει, το αλάτι και το πιπέρι. Λαδώνετε μια μεγάλη και βαθιά στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο.


5. Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με πλάστη το πρώτο μισό σε ένα μεγάλο δίσκο διαμέτρου 30εκ. περίπου. Το τοποθετείτε στη βάση της φόρμας και αφήνετε να εξέχει λίγο από τα τοιχώματά της. Ρίχνετε τη γέμιση από τα τυριά και το κρέας και τη στρώνετε για να ισιώσει η επιφάνεια της.


6. Ανοίγετε την υπόλοιπη ζύμη σ' ένα φύλλο λίγο πιο μικρό από το πρώτο. Σκεπάζετε την πίτα με το φύλλο και διπλώνετε τις άκρες γύρω – γύρω δημιουργώντας με τα δάχτυλα σας ένα κορδόνι. Καλύπτετε την πίτα με μια πετσέτα για 10 λεπτά.


7. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, αλείφετε με ένα πινέλο την επιφάνεια της πίτας με ένα χτυπημένο αυγό και πασπαλίζετε με άφθονο σουσάμι. Ψήνετε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς. Αφήνετε την πίτα να κρυώσει για 20 λεπτά και τη σερβίρετε.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Μπορείτε να κάνετε και άλλες μείξεις τυριών με βάση πάντα την γραβιέρα και να προσθέσετε επιπλέον τριμμένο χαλούμι που εμπεριέχει ήδη τον δυόσμο.
*Μαλάκα είναι ένα συμπαγές αλλά μαλακό τυρί, πουέχει ουδέτερη γλυκιά γεύση και ελαστική υφή. Φτιάχνεται αποκλειστικά και μόνο την άνοιξη και συνήθως δεν τρώγεται αυτούσιο αλλά χρησιμοποιείται στα Χανιώτικα καλιτσούνια και στην κρεατότουρτα.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face