alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

mpoureki-xaniwtiko topimage

Μια λαχταριστή πίτα χωρίς φύλλο, με τη φρεσκάδα των καλοκαιρινών λαχανικών και απαλά κρητικά τυριά

ΧΑΝΙΩΤΙΚΟ ΜΠΟΥΡΕΚΙ

mpoureki-xaniwtiko topimage

Μια λαχταριστή πίτα χωρίς φύλλο, με τη φρεσκάδα των καλοκαιρινών λαχανικών και απαλά κρητικά τυριά

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρ. 15 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Εύκολο
Κόστος: 15€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 10 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 1 1/2 κιλό πράσινα κολοκύθια
  • 4 μέτριες πατάτες
  • 2 μέτριες ντομάτες ψιλοτριμμένες
  • 1 κουτ. σουπ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό ξινομυζήθρα
  • 1/2 κιλό ανθότυρο τριμμένο
  • 1 1/2 φλιτζάνι γραβιέρα
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
  • 8 κουτ. σουπ. γάλα πλήρες αγελαδινό
  • 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. σουπ. σουσάμι
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Κόβετε τα κολοκύθια και τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Βάζετε τις φέτες κολοκυθιού σε ένα σουρωτήρι και τις αλατίζετε τις ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Ζεματίζετε τις φέτες πατάτας σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά. Τις βγάζετε τις με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα σουρωτήρι, τις αφήνετε να στραγγίξουν και μετά τις ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Σουρώνετε και τις φέτες κολοκυθιού και τις ρίχνετε και αυτές μέσα στο μπολ.


2. Σε ένα μπολ ρίχνετε τα τυριά και τα ανακατεύετε πολύ καλά με ένα πιρούνι. Προσθέτετε στα λαχανικά τις ψιλοτριμμένες ντομάτες, τον δυόσμο, τη μισή ποσότητα από το μείγμα τυριών, το γάλα, το ελαιόλαδο, το πιπέρι και 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι. Ανακατεύετε πολύ καλά με τα χέρια σας να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.


3. Λαδώνετε ελαφρά ένα πυρέξ 35x24 εκ. και απλώνετε το μείγμα των λαχανικών με μια σπάτουλα. Απλώνετε από πάνω ομοιόμορφα το μείγμα των τυριών, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο αλεύρι και το σουσάμι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30 λεπτά. Έπειτα σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 40 λεπτά, στους 10 βαθμούς. Αποσύρετε το πυρέξ από το φούρνο και αφήνετε το μπουρέκι να κρυώσει. Κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Αν θέλετε φτιάξτε ένα απλό φύλλο με αλεύρι, αλάτι ρακή και ελαιόλαδο για να σκεπάσετε το μπουρέκι. Το ίδιο μπουρέκι μπορείτε να φτιάξετε αντί με κολοκυθάκια πράσινα, με γλυκιά κολοκύθα.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face