alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

melitzanopita top

Αντικαταστήσαμε τα φύλλα με λεπτές φέτες ψητής μελιτζάνας, γεμίσαμε με ελληνικά τυριά και σας παρουσιάζουμε την πιο εντυπωσιακή πίτα του καλοκαιριού

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΥΡΙΑ

melitzanopita top

Αντικαταστήσαμε τα φύλλα με λεπτές φέτες ψητής μελιτζάνας, γεμίσαμε με ελληνικά τυριά και σας παρουσιάζουμε την πιο εντυπωσιακή πίτα του καλοκαιριού

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρ.
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
30 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Εύκολο
Κόστος: 18€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 8 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 7 – 8 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, για το άλειμμα
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1/2 κιλό ανθότυρο
  • 1/2 κιλό ξινομυζήθρα
  • 3/4 φλιτζάνι κατίκι
  • 3/4 φλιτζάνι γραβιέρα, τριμμένη
  • 3 αυγά
  • 1 κουτ. σουπ. βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτ.γλυκ. πιπέρι λευκό ή πράσινο

Για τη σαλάτα

  • 10 ντοματίνια
  • 1 κουτ. σουπ. βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Πλένετε τις μελιτζάνες και κόβετε τις άκρες τους. Με ένα αιχμηρό μαχαίρι τις κόβετε κατά μήκος σε πολύ λεπτές, μακρόστενες φέτες και τις βάζετε σε ένα μπολ με μπόλικο νερό, μέσα στο οποίο έχετε ρίξει μία κουταλιά της σούπας αλάτι. Βάζετε από πάνω ένα πιάτο για βάρος και τις αφήνετε να ξεπικρίσουν για περίπου 30 λεπτά.


2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα.


3. Αδειάζετε τις μελιτζάνες σε ένα σουρωτήρι, τις αφήνετε να στραγγίσουν από το νερό και τις σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τις αραδιάζετε σε ένα μεγάλο ταψί που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και τις αλείφετε με ένα πινέλο με λίγο ελαιόλαδο και από τις δυο πλευρές.


4. Τις ψήνετε στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά. Τις αποσύρετε από το φούρνο και τις αφήνετε στην άκρη.


5. Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ το ανθότυρο, την ξινομυζήθρα, το κατίκι, την τριμμένη γραβιέρα, τα αυγά, το πιπέρι και το βασιλικό, αφού τον ψιλοκόψετε. Ανακατεύετε καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.


6. Στρώνετε μια στρογγυλή μεταλλική φόρμα διαμέτρου 22 εκ. με αποσπώμενη στεφάνη με αντικολλητικό χαρτί και καλύπτετε τον πάτο με μελιτζάνες. Καλύπτετε και τα τοιχώματα με φέτες μελιτζάνας τοποθετώντας τες κάθετα, ώστε να εξέχουν από το σκεύος. Αδειάζετε τη γέμιση στη φόρμα και την στρώνετε με ένα κουτάλι. Τοποθετείτε μερικές μελιτζάνες στο κέντρο της φόρμας και διπλώνετε προς τα μέσα αυτές που εξέχουν, ώστε να καλύψετε την επιφάνεια της φόρμας.


7. Ψήνετε την πίτα στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά. Αποσύρετε από τον φούρνο και αφήνετε την πίτα να κρυώσει για 20 λεπτά. Ξεφορμάρετε την πίτα και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας την μεταφέρετε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.


8. Πλένετε τα ντοματίνια και τα κόβετε στη μέση. Τα βάζετε σε ένα μπολ, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, πασπαλίζετε με τον βασιλικό, προσθέτετε το ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Βάζετε τη σαλάτα στο κέντρο της πίτας και σερβίρετε.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Αν θέλετε προσθέστε αντί για βασιλικό λίγο φρέσκο δυόσμο.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face