alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

LADENIA-KIMVLOU large

Παραδοσιακή εκδοχή της πιο απλής Ελληνικής πίτσας. Το μυστικό βρίσκεται στο ζυμάρι, και στις ώριμες καλοκαιρινές ντομάτες

ΛΑΔΕΝΙΑ ΚΙΜΩΛΟΥ

LADENIA-KIMVLOU large

Παραδοσιακή εκδοχή της πιο απλής Ελληνικής πίτσας. Το μυστικό βρίσκεται στο ζυμάρι, και στις ώριμες καλοκαιρινές ντομάτες

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Πολύ Εύκολο
Κόστος: 8€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 10 άτομα ()

Για από πάνω

  • 2 ντομάτες ώριμες μεγάλες κομμένες σε φέτες
  • 3 ξερά κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 6 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ.γλυκ. ρίγανη
  • 1/2 κουτ.γλυκ. αλάτι χοντρό θαλασσινό
  • 1/2 κουτ.γλυκ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη ζύμη

  • 10 γρ. μαγιά νωπή
  • 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ.γλυκ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 κουτ.γλυκ. πιπέρι λευκό
  • 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Θρεπτικά συστατικά

( χορτοφαγική, Χωρίς Λακτόζη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Για τη ζύμη, θρυμματίζετε σε ένα μικρό μπολ με τα δάκτυλα σας τη μαγιά, ρίχνετε ½ φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό και ανακατεύετε μέχρι να αναμιχτούν καλά. Σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα το μπολ να για περίπου 10' μέχρι να φουσκώσει το μείγμα ελαφρώς σε ζεστό περιβάλλον.

 

2. Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ, ρίχνετε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο. Ζυμώνετε για περίπου 4-5΄ μέχρι να απορροφηθεί όλο το ελαιόλαδο και να έχετε μια μαλακιά και ελαστική ζύμη.

 

3. Καλύπτετε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνετε στην άκρη (σε ζεστό περιβάλλον) για περίπου 40', μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

 

4. Λαδώνετε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 38 εκ. και τοποθετείτε στη μέση το ζυμάρι. Ανοίγετε σιγά σιγά με τα δάκτυλα σας την ζύμη σε διάμετρο 38 εκ. περίπου και την απλώνετε στην επιφάνεια του ταψιού.

 

5. Μοιράζετε τα κομμένα σε λεπτές φέτες κρεμμύδια και ντομάτες πάνω στο ζυμάρι, αλατοπιπερώνετε με το χοντρό αλάτι, πασπαλίζετε τη ρίγανη και περιχύνετε με το ελαιόλαδο.

 

6. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει. Σερβίρετε τη λαδένια ζεστή.

ΧΡΗΣΙΜΟ

H Λαδένια είναι ένα τοπικό φαγητό της Κιμώλου. Στην Αρχαία Ελλάδα απαντάται ο «λεγόμενος» πλακούντας, ένα επίπεδο στρόγγυλο ψωμί ψημένο με βότανα, ελαιόλαδο και κρεμμύδι που κατανάλωναν ως κυρίως γεύμα, ενώ οι Ρωμαίοι παρασκεύαζαν ένα παρόμοιο αρτοσκεύασμα με περισσότερα και ιδιαίτερα υλικά, την "placenta".



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face