Για 4 άτομα ()
1. Βράζετε τις ταλιατέλες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να είναι al dente.
2. Εν τω μεταξύ, στο μπλέντερ ρίχνετε το σκόρδο, τα φύλλα του βασιλικού, τις πιπεριές τσίλι και τις ντομάτες και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα αλλά όχι πολύ λείο. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και το ελαιόλαδο και ρίξτε αλάτι.
3. Στραγγίζετε τα σπαγγέτι σε ένα τρυπητό σκεύος, κρατάτε 1 φλιτζάνι από το νερό και τα επανατοποθετείτε στη κατσαρόλα. Προσθέτετε τη σάλτσα πέστο, το νερό που κρατήσατε και ανακατεύετε απαλά. Σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας με το τριμμένο πεκορίνο και με λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό.
Μπορείτε να το φτιάξετε και λιγότερο καυτερό αφαιρώντας λίγο τσίλι.