Για 4 άτομα ()
1. Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το λουκάνικο και το σοτάρετε για 5 λεπτά. Προσθέτετε ½ φλιτζάνι κρασί και το αφήνετε να βράσει μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Αποσύρετε και αφήνετε στην άκρη.
2. Σε βαριά και στενή κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό βουτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα, περίπου 5 λεπτά. Ρίχνετε το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 λεπτά ακόμα μέχρι να γυαλίσει το ρύζι. Ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα και αλατίζετε προσεκτικά.
3. Προσθέτετε σταδιακά το κρασί και το αφήνετε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε κουταλιά – κουταλιά το ζεστό ζωμό μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει το σαφράν.
4. Δυναμώνετε τη θερμοκρασία μέχρι το ριζότο να αρχίσει να βράζει δυνατά για 1-2 λεπτά. Τότε, χαμηλώνετε την θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζει. Δεν σταματάτε καθόλου το ανακάτεμα με την ξύλινη κουτάλα ώστε να «ανοίξουν» οι κόκκοι του ρυζιού. Μαγειρεύετε μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά (περίπου το 80%) ανακατεύοντας συνεχώς.
5. Τέλος ρίχνετε το υπόλοιπο βούτυρο, πολύ παγωμένο από το ψυγείο, την παρμεζάνα και το λουκάνικο και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να χυλώσει το ριζότο. Πασπαλίζετε με την παρμεζάνα προσθέτετε το λουκάνικο και σερβίρετε αμέσως.
Μπορείτε αν θέλετε να το σερβίρετε και σκέτο χωρις λουκάνικο.