Για 2 άτομα ()
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, μαγειρεύετε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίζετε.
2. Βάζετε ξανά τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα. Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε το κρεμμύδι , το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύετε ανά διαστήματα για 3 -4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
3. Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε για περίπου 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνετε μέσα τις αγκινάρες και μαγειρεύετε για 2 -3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέστε τις ελιές και τις μισές ντομάτες.
4. Μαγειρεύετε για λίγα λεπτά. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι. Ρίχνετε μέσα τις υπόλοιπες ντομάτες, το ελαιόλαδο, το τυρί και τον βασιλικό.
5. Σερβίρετε αμέσως και πασπαλίστε με τυρί.