alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

manti me kima top 17 10 2016

Αφράτη ζύμη γεμίζεται με κιμά και οι  μικρές βαρκούλες παίρνουν το δρόμο τους για τον φούρνο. Όταν ψηθούν και ενώ ακόμα είναι αχνιστές λούζονται με μια γενναιόδωρη σάλτσα γιαουρτιού. Η πάπρικα να ξέρετε ότι είναι must!

ΜΑΝΤΙ ΜΕ ΚΙΜΑ

manti me kima top 17 10 2016

Αφράτη ζύμη γεμίζεται με κιμά και οι  μικρές βαρκούλες παίρνουν το δρόμο τους για τον φούρνο. Όταν ψηθούν και ενώ ακόμα είναι αχνιστές λούζονται με μια γενναιόδωρη σάλτσα γιαουρτιού. Η πάπρικα να ξέρετε ότι είναι must!

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρ.
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 10€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 10 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλιτζάνι νερό
  • 1 αυγό
  • 2 κρόκους αυγού
  • 6 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • 2 κουτ. σουπ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
  • 1 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό για άλειμμα
  • 2 κουτ. σουπ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις για πασπάλισμα

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή πρόβειο (από μπούτι) περασμένο 2-3 φορές
  • 2 κρεμμύδια ξερά, μεγάλα, ψιλοκομμένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 1 κιλό γιαούρτι σακούλας στραγγιστό
  • 2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
  • 2 κουτ. σουπ. βούτυρο αγελαδινό
  • 1 κουτ.γλυκ. πάπρικα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Αδειάστε το αλεύρι σε ένα μπολ και σχηματίστε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίξτε εκεί το αυγό, τους κρόκους, το νερό και αλάτι και αρχίστε να ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να έχεις μια ομοιογενή και μαλακή ζύμη. Σκεπάστε το μπολ με μια νωπή βαμβακερή πετσέτα και αφήστε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 1 ώρα.


2. Καθαρίστε τα κρεμμύδια και ψιλοκόψτε τα σε ένα μπολ. Προσθέστε τον κιμά, αλάτι και πιπέρι και ζυμώστε με τα χέρια σας, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.


3. Χωρίστε τη ζύμη σε μπάλες μεγέθους ενός ροδάκινου. Πασπαλίστε τις με λίγο αλεύρι και ανοίξτε τις με έναν πλάστη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και λεπτά φύλλα πάχους 0,5 εκ. Με ένα αιχμηρό μαχαίρι κόψτε τα σε μικρά τετράγωνα κομμάτια διάστασης περίπου 3 εκ.


4. Γεμίστε κάθε φύλλο με λίγο από το μείγμα του κιμά (περίπου στο μέγεθος μιας ελιάς). Βάλτε τη γέμιση στο κέντρο του φύλλου και κλείστε το με τα χέρια σας, πιέζοντας τις 2 άκρες αριστερά και δεξιά, σαν ένα μικρό πουγκί. Το φύλλο θα κλείσει στις άκρες κα ι στο κέντρο θα φαίνεται η γέμιση και τα μαντί θα έχουν σχήμα σαν μικρές βαρκούλες. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας.


5. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ο C στον αέρα.


6. Με ένα πινέλο αλείψτε με βούτυρο ένα παραλληλόγραμμο μεσαίο πυρέξ και τοποθετήστε μέσα τα μαντί το ένα δίπλα στο άλλο. Ραντίστε τα με το βούτυρο-αφού το λιώσετε σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων- και βάλτε το πυρέξ στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Ψήστε τα μαντί στους 180 οC για 15΄-20΄. Περιχύστε τα μαντί με το ζωμό κοτόπουλου και ψήστε για ακόμα 20΄. Μόλις ψηθούν, αποσύρετε από το φούρνο.


7. Σε ένα μπολ αναμείξτε καλά με ένα κουτάλι το γιαούρτι, το σκόρδο, καθαρισμένο και πολτοποιημένο, το βούτυρο-αφού το λιώσετε σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων- και την πάπρικα.


8. Με μια τρυπητή κουτάλα μοιράστε τα μαντί σε πιάτα και σερβίρετέ τα ζεστά με λίγη από τη σάλτσα που ετοιμάσατε.


ΧΡΗΣΙΜΟ


Αφήστε τη ζύμη σας να ξεκουραστεί για να βγουν τα μαντί αφράτα. Εναλλακτικά μπορείτε να δώσετε στα μαντί σχήμα ενός μικρού πουγκιού.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face