Για 6 άτομα ()
Πλένετε και καθαρίζετε το σπανάκι απομακρύνοντας τα κιτρινισμένα φύλλα και τα χονδρά κοτσάνια.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ροδίζετε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο. Ρίχνετε το σπανάκι, την ντομάτα, το μαϊντανό και τα αφήνετε να σιγοψηθούν για 12 -15 λεπτά, χωρίς να προσθέσετε καθόλου νερό (θα βγάλουν το δικό τους).
Τραβάτε με μια τρυπητή κουτάλα το μείγμα αφήνοντας μόνο ένα λεπτό στρώμα από σπανάκι στον πυθμένα της κατσαρόλας.
Τοποθετείτε εναλλάξ στρώματα από ρύζι και σπανάκι, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Προσθέτετε μπαχαρικά στις ποσότητες που επιθυμείτε και το ανάλογο νερό για το ρύζι (1 προς 3). Αφήνετε το σπανακόρυζο να ψηθεί σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά περίπου.
Το κατεβάζετε από τη φωτιά και το σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα για 10 λεπτά, πριν το σερβίρετε Το σπανακόρυζο πρέπει να είναι πιο αραιό από το πιλάφι και να διατηρεί τη σάλτσα του και τα υγρά του.
Λίγο πριν σερβίρετε ρίχνετε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και τη γαλομυζήθρα.
Μπορείτε αντί για γαλομυζήθρα να βάλετε τριμμένη φετα