Για 8 άτομα ()
1. Ετοιμάζετε τη σάλτσα του κιμά: Σε ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα κάθε τόσο μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνετε τη ντομάτα, τον ξερό βασιλικό, τη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο.
2. Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε μισό φλιτζάνι νερό, ανακατεύετε κι αφήνετε τον κιμά να βράσει μέχρι να μελώσει και να μαγειρευτεί. Τότε ανακατεύετε μέσα, τον φρέσκο βασιλικό και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
3. Παράλληλα ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Σε ξεχωριστή κατσαρόλα σοτάρετε ελαφρά το σκόρδο στο λάδι, προσθέτετε τον χυμό και τη φρέσκια ντομάτα, λίγο ζεστό νερό και αλατοπίπερο.
4. Βράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα και στο τέλος ρίχνετε και τον βασιλικό.
5. Βάζετε σε μια κατσαρόλα 3-4 λίτρα νερό να πάρουν βράση, αλατίζετε και όταν κοχλάσει το νερό ρίχνετε μέσα τα λαζάνια, ένα προς ένα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
6. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 C στον αέρα και ξεκινάτε να στήσετε το φαγητό σας. Σε πυρίμαχο σκεύος ρίχνετε αρχικά μερικές κουταλιές από σάλτσα και την απλώνετε να πάει παντού.
7. Παίρνετε τα λαζάνια ένα ένα με κουτάλα τρυπητή, τα στραγγίζετε και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί, πάνω από τη σάλτσα. Κάνετε μια λεπτή στρώση με κιμά και συνεχίζετε με εναλλάξ στρώσεις μέχρι να κάνετε τρεις στρώσεις με κιμά και τέσσερις με λαζάνια.
8. Τελειώνετε απλώνοντας πάνω από τα λαζάνια την υπόλοιπη σάλτσα και μπόλικη μοτσαρέλα.
9. Ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα.
Μπορείτε να ρίξετε στο νερό που θα βράσετε τα λαζάνια 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά.