Για 4 άτομα ()
1. Καθαρίζετε το φινόκιο από τα εξωτερικά χονδρά φύλλα του και το κόβετε σε πολύ λεπτές φετούλες.
2. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο με το μισό βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε το κρεμμύδι, το φινόκιο, την ζάχαρη και σοτάρετε για 5-6 λεπτά μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει το φινόκιο. Προσθέστε το ρύζι και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 3-4 λεπτά. Σβήνετε με το μισό κρασί ενώ στο υπόλοιπο κρασί μουλιάζετε το σαφράν.
3. Προσθέτετε σιγά σιγά το ζωμό λαχανικών, βάζετε το υπόλοιπο κρασί με το σαφράν και ρίχνετε τα μύδια. Συνεχίζετε ρίχνοντας λίγο-λίγο τον υπόλοιπο ζωμό ενώ ανακατεύετε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το ρύζι να "ανοίξει" και να γίνει μαλακό απέξω και λίγο κρουστό στο κέντρο . Τέλος προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και το μισό πιπέρι.
4. Πριν το αποσύρετε από τη φωτιά ρίχνετε το υπόλοιπο βούτυρο, το χυμό λεμονιού και το πράσινο μέρος του φινόκιο ψιλοκομμένο. Τελειώνετε πασπαλίζοντας με το υπόλοιπο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρετε αμέσως ζεστό.
Προσοχή στο σαφράν, το οποίο σε μεγάλη ποσότητα έχει πολύ έντονη μυρωδιά που θυμίζει αν θέλετε πιο έντονο χρώμα συμπληρώστε λίγο κουρκουμά (κιτρινόριζα) .