Για 6 άτομα ()
1. Καταρχήν καθαρίζετε τις σαρδέλες από τα κεφαλιά, τα εντόσθια και τα λέπια. Τις πλένετε καλά και τις αφήνετε να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό.
2. Τις ανοίγετε στα δυο με το χέρι σας πιέζοντας απαλά την κοιλιά τους και τραβάτε το κεντρικό κόκκαλο φροντίζοντας να μην χαλάσουν τα φιλέτα.
3. Αραδιάζετε τα φιλέτα σε εν ρηχό ταψί και αλατίζετε. Περιχύνετε με το λεμόνι και το ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε με το ξύσμα λεμονιού, και το σκόρδο σκεπάζετε με μεμβράνη και τοποθετείτε στο ψυγείο για 40 λεπτά.
4. Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Εν τω μεταξύ βγάζετε τα φιλέτα από τη μαρινάδα και τα κόψετε σε μέτρια κομμάτια. Σε ένα μπολ τα αναμειγνύετε με την ντομάτα, το κολοκύθι, την κάππαρη, το μισό μαϊντανό και το ελαιόλαδο.
5. Σουρώνετε τα ζυμαρικά και ζεστά όπως είναι τα ενώνετε γρήγορα με τα υλικά του μπολ με τις σαρδέλες. Πασπαλίστε με το μπούκοβο, τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.
Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε την συνταγή αυτή με σαρδέλες πάστες που θα τις ξαλμυρίσετε για 20 λεπτά σε κρύο νερό και θα τις κόψετε κομματάκια. Αντί για μπούκοβο μπορείτε να χρησιμοποιήστε φρέσκο τσίλι ανάλογα με το πόσο πικάντικο το θέλετε.