Για 6 άτομα ()
1. Πλένετε και κόβετε τις πιπεριές και τις ντομάτες σε κύβους. Καθαρίζετε και κόβετε το πράσο σε ροδέλες (μόνο το άσπρο μέρος). Ψιλοκόβετε το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τον άνηθο.
2. Αδειάζετε τα λαχανικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτετε τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και το κρασί και ψήνετε στο φούρνο για 20', στον αέρα.
3. Σε μία μικρή κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματίζετε τον αρακά για 2 λεπτά.
4. Βάζετε εν τω μεταξύ, σε δύο διαφορετικές κατσαρόλες μπόλικο αλατισμένο νερό και ρίχνετε χωριστά τα δύο είδη ρυζιού. Τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνετε και τα ενώνετε σε ένα μπολ μαζί με τον κουρκουμά, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.
5. Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα τα ψημένα λαχανικά από το ταψί, στεγνά χωρίς καθόλου υγρά, και τα στρώνετε σε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση. Προσθέτετε τον αρακά και ανακατεύετε απαλά.
6. Βάζετε από πάνω το ζεστό ρύζι και πιέζετε με ένα κουτάλι ελαφρά. Το αφήνετε για 10' να σταθεροποιηθεί και το ξεφορμάρετε σε μια πιατέλα. Σερβίρετε αμέσως.
Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό πλούσιο σε αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Προέρχεται από την τριμμένη κιτρινόριζα η οποία χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Νοτίου Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρι αλλά και ως χρωστική σε διάφορα παρασκευάσματα. Είναι γνωστός και ως κιτρινόριζα ή τουρμερικ.