Για 5 άτομα ()
1. Ζεματίζετε ελαφρά τα αμπελόφυλλα για 1'- 2'και τα βάζετε σε μπολ με κρύο νερό. Τα στραγγίζετε. Αφαιρείτε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του αμπελόφυλλου. Αν είναι συντηρημένα σε άλμη ακολουθείτε τις οδηγίες της συσκευασίας.
2. Ψιλοκόβετε σε ένα μεγάλο μπολ τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Καθαρίζετε την καρδιά της αγκινάρας και την τρίβετε. Πλένετε τις ντομάτες, τις αποφλοιώνετε και τις ψιλοκόβετε. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια (φρέσκο και ξερά). Τα βάζετε όλα στο μπολ με τα μυρωδικά.
3. Προσθέτετε το κύμινο, το ρύζι, αλατοπίπερο και το ταχίνι διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό.
4. Ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης πολύ καλά με το χέρι μας, ώστε να ενωθούν μεταξύ τους.
5. Παίρνετε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα από την πάνω πλευρά, και βάζετε μία κουταλιά γέμιση. Κλείνετε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγετε το ντολμαδάκι σε ρολό. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα.
6. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε ροδέλες. Στρώνετε σε μία βαθιά κατσαρόλα τις φέτες πατάτας. Τοποθετείτε σε σειρές τους ντολμάδες τον ένα κοντά στον άλλο.
7. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, το λεμόνι και βάζετε ένα μεγάλο πιάτο από πάνω, για να συγκρατεί σφιχτούς τους ντολμάδες.
8. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 30'-35' ανάλογα με το πόσο τρυφερά είναι τα φύλλα.
9. Σερβίρετε τους ντολμάδες με μια απλή σάλτσα που φτιάχνετε ανακατεύοντας ταχίνι, νερό και λίγο χυμό λεμονιού.
Αν θέλετε προσθέστε και λίγο τριμμένο καρότο