Για 2 άτομα ()
1. Σε μια κατσαρόλα ζεματίζετε τα σπαράγγια για 3 λεπτά, στη συνέχεια τα βυθίζετε σε κρύο νερό και τα χοντροκόβετε. Κρατάτε τις κορυφές τους στην άκρη.
2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε για 2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε λίγο να βράσει για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
3. Με μια κατσαρόλα διατηρείτε ζεστό το ζωμό λαχανικών. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ από το κρασί αρχίζετε να προσθέτετε λίγο – λίγο το ζωμό. Προσθέτετε με μια μικρή κουτάλα λίγο ζωμό κάθε φορά και όχι πριν το ρύζι απορροφήσει τα υγρά του.
4. Μόλις το ριζότο έχει απορροφήσει όλο σχεδόν το ζωμό, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τα σπαράγγια, το βούτυρο, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε απαλά μέχρι το βούτυρο και το τυρί να λιώσουν. Σερβίρετε το ριζότο ζεστό, αφού το γαρνίρετε με τις κορυφές από τα σπαράγγια που κρατήσατε και λίγο χοντροκομμένο άνηθο.
Για να καθαρίσετε τα σπαράγγια αρχικά κόβετε 2 εκ από την βάση τους. Στη συνέχεια κρατώντας τον υπόλοιπο βλαστό, περνάτε το ειδικό μαχαιράκι ή το πίλερ, από την επιφάνεια τους, χω¬ρίς όμως να πληγώσετε την τρυφερή κορυφή τους . Τραβάτε τις ίνες από πάνω προς τα κάτω.