Για 8 άτομα ()
1. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο αν ζεσταθεί, κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το νισεστέ, ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, ώστε να μην σβολιάσει, και να γίνει ένας πηχτός χυλός. Βγάζετε από την φωτιά και μόλις ο χυλός γίνει χλιαρός, ρίχνετε τους κρόκους των αβγών χτυπημένους και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Προσθέτετε το κρύο γάλα και τοποθετείτε την κατσαρόλα στη φωτιά, σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή και ομοιογενής σάλτσα. Ρίχνετε τη γραβιέρα και διορθώνετε τη γεύση με λίγο αλάτι και πιπέρι.
2. Βράζετε τα κοχυλάκια σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι για 6 λεπτά. Τις σουρώνετε και τις περιχύνετε με το ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
3. Ετοιμάζετε την γέμιση. Σπάτε τον τόνο με πιρούνι και πολτοποιείτε το κρεμμύδι στο μπλέντερ. Σοτάρετε ελαφρά σε αντικολλητικό σκεύος το κρεμμύδι με τη ζάχαρη στο ελαιόλαδο. Όταν αρχίσουν να καραμελώνουν προσθέτετε τον τόνο, τον αρακά, τον πελτέ (διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό) και την κανέλα. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μελώσει η σάλτσα για περίπου 15 λεπτά.
4. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζετε σε πυρέξ ή σε καλά λαδωμένο ταψάκι 1 στρώση από τις βρασμένες ταλιατέλες. Σκεπάζετε με τη σάλτσα τόνου και κατόπιν απλώνετε την δεύτερη στρώση ζυμαρικών. Τελειώνετε με τη μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα και τη φρυγανία.
5. Ψήνετε το παστίτσιο στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Αφήνετε το παστίτσιο να κρυώσει, το πασπαλίζετε με το θυμάρι και σερβίρετε.
Αντί για αρακά μπορείτε να βάλετε σπανάκι ή φρέσκα φασολάκια