Για 10 άτομα ()
1. Φτιάχνετε τη σάλτσα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις σκελίδες του σκόρδου για 2 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρείτε το σκόρδο ρίχνετε τον χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη, ανακατεύετε και αφήνετε τη σάλτσα να βρασει για 10 λεπτά. Αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει.
2. Φτιάχνετε τη γέμιση. Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι. Το τοποθετείτε σε ένα σουρωτήρι και ρίχνετε από πάνω 2 λίτρα καυτό νερό. Μόλις στραγγίσει και κρυώσει αρκετά ώστε να μπορείτε να το πιάσετε στα χέρια σας το στύβετε για να φύγει το νερό και στη συνέχεια το χοντροκόβετε.
3. Ρίχνετε το κομμένο σπανάκι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρδο, την παρμεζάνα και τη ρικότα και ανακατεύετε καλά.
4. Απλώνετε τη μισή ποσότητα της σάλτσας σε ένα ταψί. Με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού γεμίζετε τα κανελόνια με τη γέμιση και τα αραδιάζετε στο ταψί. Τα περιχύνετε με τη υπόλοιπη σάλτσα.
5. Φτιάχνετε την κρέμα. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το μασκαρπόνε, με το γάλα και την παρμεζάνα. Απλώνετε την κρέμα πάνω από τα κανελόνια με προσοχή να τα σκεπάσετε καλά. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.
Αντί για ρικότα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανθότυρο