Για 8 άτομα ()
1. Πλένετε πολύ καλά το γαύρο και τον καθαρίζετε αφαιρώντας τα κεφάλια, τα εντόσθια και το κεντρικό κόκκαλο. Τον ανοίγετε στη μέση, φροντίζοντας να μείνουν ενωμένα μεταξύ τους τα 2 φιλέτα.
2. Μεταφέρετε τα φιλέτα του γαύρου σε ένα μπολ, τα αλατίζετε τα και καλύπτετε καλά με το καλαμποκάλευρο και από τις 2 πλευρές. Τα αφήνετε στην άκρη να σταθούν για 15 λεπτά.
3. Βάζετε σε ένα μπολ με ζεστό νερό το ρύζι και αφήστε το να μουλιάσει για 15 -20 λεπτά και στη συνέχεια το σουρώνετε. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε σε μέτρα θερμοκρασία. Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίχνετε τις σταφίδες και το κουκουνάρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτετε το νερό, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το ρύζι να σιγοβράσει για 10-12 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά και να κάνει φουσκάλες στην επιφάνειά του.
4. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, και προσθέτετε τη ζάχαρη, τον μαϊντανό και τον άνηθο, τα μπαχαρικά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν.
5. Με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε με το ελαιόλαδο μια μεταλλική φόρμα για κέικ, χωρίς τρύπα, διαμέτρου 24 εκ. Στρώνετε ομοιόμορφα στη βάση και στα τοιχώματα της φόρμας τα φιλέτα του γαύρου με τη ράχη προς τα κάτω. Αδειάζετε το ρύζι και το απλώνετε με προσοχή ομοιόμορφα μέσα στη φόρμα. Καλύπτετε την επιφάνεια του ρυζιού με τα υπόλοιπα φιλέτα γαύρου, με την ράχη προς τα πάνω αυτή την φορά.
6. Ψήνετε το πιλάφι σε προθερμασμένο φούρνο στους, 160 βαθμούς, για 15 – 20 λεπτά. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήνετε το πιλάφι να σταθεί για 5 λεπτά.
7. Τοποθετείτε πάνω στη φόρμα μια πιατέλα σερβιρίσματος και αναποδογυρίζετε το πιλάφι. Αφαιρείτε τη φόρμα τραβώντας την προς τα πάνω και σερβίρετε το ζεστό ή χλιαρό, κόβοντας προσεκτικά σε κομμάτια.
Μπορείτε να ντύσετε το πιλάφι ακόμα και με φιλέτα σαρδέλας.