Για 3 Βάζα του 1/2 κιλού ()
1. Σε ένα μπολ μετρίου μεγέθους ανακατεύετε το κόλιανδρο, το αγγουράκι, το κρεμμύδι και το σέλινο με 1 ½ κουταλιά του γλυκού αλάτι. Μεταφέρετε σε ένα τρυπητό και τα αφήνετε στην άκρη για να στραγγίξουν για μισή ώρα . Ανακατεύετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε ένα δεύτερο μικρό μπολ, αναμιγνύετε τη ζάχαρη, το ξύδι, τους σπόρους σέλινου και τους απόρους μουστάρδας, ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
2. Μεταφέρετε το μείγμα με το αγγούρι σε καθαρά βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς και προσθέτετε το μείγμα με το ξύδι. Το βάζετε στο ψυγείο για 8 ώρες πριν το καταναλώσετε Διατηρείτε για 2 εβδομάδες.
Αρωματίστε εναλλακτικά με σπόρους μάραθου ή ψιλοκομμένα στικς φινόκιο. Σερβίρετε μαζί με κρεατικά σχάρας και λουκάνικα . Προσθέσετε σε σάντουιτς με βραστό κρύο μοσχάρι ή κοτόπουλο.