Για 12 άτομα ()
1. Βράζετε σε ένα λίτρο ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών την κολοκύθα, τα καρότα, το πορτοκάλι και το κρεμμύδι για 30 λεπτά . Μόλις μαλακώσουν προσθέτετε λίγο αλάτι, το ελαιόλαδο και πολτοποιείτε με το ραβδομπλέντερ ή το μπλέντερ.
2. Προσθέτετε το ξινόγαλο και σιγοβράζετε για 10 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία. Διορθώνετε την γεύση με λίγο αλάτι. Σερβίρετε ζεστή αφού την πασπαλίσετε με τον κολοκυθόσπορο και το μπούκοβο. Φτιάξτε από πάνω ένα σαλίγκαρο από ξινόγαλο ή λίγη κρέμα γάλακτος.
Αν σας αρέσει η σούπα σας να είναι πιο αριαή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό. Αν θέλετε μπορείτε να εμπλουτίσετε την σούπα με κρέμα γάλακτος αντί για ξινόγαλο. Μπορείτε επίσης να γαρνίρετε με λίγο καπνιστό χοιρινό.