Για 6 άτομα ()
1. Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και το έντερό τους*. Κρατάτε το καθαρισμένο σώμα και τα κεφάλια.
2. Ψιλοκόβετε το φινόκιο ή τον μάραθο και το βράζετε σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό για 10΄. Το βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνετε να στραγγίσει, κρατώντας στην άκρη το νερό που έβρασε.
3. Ρίχνετε σε ένα βαθύ, μεγάλο τηγάνι 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με το φινόκιο και το κρεμμύδι και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά.
4. Στο μεταξύ, χοντροκόβετε τις αντσούγιες με ένα μαχαίρι. Προσθέτετε στο μείγμα με το φινόκιο τις αντσούγιες, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και το σαφράν διαλυμένο σε ελάχιστο χλιαρό νερό (από αυτό που βράσατε το φινόκιο ή τον μάραθο).
5. Σβήνετε με το λευκό κρασί το μείγμα με τις αντσούγιες, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε αμέσως τις καθαρισμένες γαρίδες. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 5΄.
6. Βράζετε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Τα βγάζετε με μια πιρούνα και τα ρίχνετε μέσα στο τηγάνι με την σάλτσα από τις γαρίδες. Ανακατεύετε καλά και τα τοποθετείτε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το τοποθετείτε για 7΄σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, να ροδίσει. Σερβίρετε αμέσως με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
*Για να καθαρίσετε τη λεπτή μαύρη φλέβα (έντερο) από τις γαρίδες, χαράζετε με ένα κοφτερό μαχαίρι κατά μήκος της ράχης και μόλις την εντοπίσετε, την αφαιρείτε προσεκτικά με τη μύτη από το μαχαίρι ή με μια οδοντογλυφίδα.