Για 8 άτομα ()
1. Πλένετε πολύ καλά το χταπόδι και το βράζετε με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40' μέχρι να μαλακώσει. Το αποσύρετε από τη φωτιά, το κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα βάζετε στο πιάτο όπου θα σερβίρετε τη σαλάτα.
2. Ψιλοκόβετε την πιπεριά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Κόβετε τις ελιές και τα αγγουράκια σε ροδέλες. Προσθέτετε όλα ψιλοκομμένα λαχανικά, τα μυρωδικά και την κάπαρη στραγγισμένη στο χταπόδι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.
3. Χτυπάτε το ελαιόλαδο με το ξίδι ή τον χυμό λεμονιού και περιχύνετε την σαλάτα. Σερβίρετε αμέσως.
Αν θέλετε σερβίρετε σε ένα μπολ που στον πάτο του έχετε στρώσει μερικές φέτες βραστή πατάτα. Μπορείτε επίσης να δροσίσετε τη σαλάτα βάζοντάς την για 15 λεπτά στο ψυγείο.