Για 8 άτομα ()
1. Πλένετε και καθαρίζετε* καλά το χταπόδι. Σε μια επιφάνεια κοπής κόβετε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια και το βάζετε χωρίς να το στραγγίσετε σε μια κατσαρόλα. Το σιγοβράζετε έτσι ώστε να αρχίσει σιγά- σιγά να βγάζει τα υγρά του. Αν χρειαστεί, τότε μόνο προσθέτετε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό.
2. Όταν αρχίσει το χταπόδι να μαλακώνει και να τσιμπιέται με ένα πιρούνι ρίχνετε το κρασί, το ξίδι, το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τα μπαχαρικά και την φλούδα πορτοκαλιού μαζί με αλάτι και λίγο πιπέρι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 25-30΄. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.
*Για να καθαρίσετε ένα φρέσκο χταπόδι πρέπει να σκίσετε τη σακούλα και αφαιρέσετε το μελάνι και τα εντόσθια. Τραβάτε το στόμα μαζί με το νεύρο για να βγει τελείως και με ένα μυτερό μαχαίρι αφαιρείτε τα μάτια. Πλένετε καλά το χταπόδι για να φύγει τελείως η άμμος από τη σακούλα και τα πλοκάμια. Ανάλογα με το μέγεθος που έχει το χταπόδι σας, αλλά και το πως θα το μαγειρέψετε, μπορείτε να το κόψετε σε κομμάτια ή να το αφήσετε ολόκληρο.
Στο χταπόδι δεν προσθέτετε ποτέ αλάτι, εκτός αν το μαγειρέψετε με ρύζι ή κάποιο ζυμαρικό.