Για 6 άτομα ()
1. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμυδάκι μαζί με το σκόρδο για 3-4 λεπτά. Αφαιρείτε το σκόρδο και προσθέτετε το κριθαράκι. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς και σβήνετε με το ένα φλιτζάνι κρασί.
2. Χαμηλώνετε την θερμοκρασία και αφήνετε να αρχίσει σιγά -σιγά να βράζει το κριθαράκι. Μόλις δείτε ότι απορροφά τα υγρά του, το «ποτίζετε» με λίγο νεράκι εναλλάξ με το υπόλοιπο κρασί για τουλάχιστον 10 λεπτά. Μετά από δέκα λεπτά προσθέτετε τα ντοματάκια και συνεχίζετε το βράσιμο για 7-8 λεπτά.
3. Μόλις δείτε το κριθαράκι να αρχίζει να χυλώνει ρίχνετε τις γαρίδες, το στακοβούτυρο, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για ακόμα 5 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Ανακατεύετε απαλά το κριθαράκι το οποίο πρέπει να έχει το ζουμάκι του. Το σερβίρετε αμέσως αφού πασπαλίσετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε και άλλα θαλασσινά όπως μύδια ή ψιλοκομμένο καλαμάρι.