Για 12 κομμάτια ()
1. Την προηγούμενη ημέρα βράζετε το γάλα με την βανίλια και το βούτυρο. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά.
2. Ανακατεύετε το αλεύρι και τη ζάχαρη, και μετά προσθέτετε τα αυγά και τους κρόκους – που έχετε χτυπήσει ελαφρά – αναμιγνύεται πολύ καλά και τα ρίχνετε στο ζεστό γάλα.
3. Ανακατεύετε απαλά ώστε να έχετε ένα απαλό και ρευστό μείγμα, σαν το μείγμα για τηγανίτες. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει και κατόπιν προσθέτετε το ρούμι. Βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για 24 ώρες.
4. Την επόμενη μέρα, προθερμαίνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς. Βουτυρώνετε 12 ψηλές μεταλλικές φόρμες για caneles ή ψιλές μεταλλικές φόρμες για κρέμα καραμελέ (αυτές που έχουν πτυχώσεις στα τοιχώματα) και τις πασπαλίζετε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη.
5. Γεμίζετε τις φόρμες με το μείγμα μέχρι τα ¾ τους. Τοποθετείτε τα φορμάκια στο φούρνο και ψήνετε στους 250 βαθμούς για 5 λεπτά και μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 1 ώρα. Απέξω πρέπει να είναι τραγανά και με σκούρο χρώμα ενώ στο εσωτερικό τους πρέπει να είναι υγρά.
6. Ξεφορμάρετε προσεκτικά τα caneles ενώ είναι ακόμα ζεστά και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά.
Σερβίρετε μαζί με καφέ ή τσάι, κρασί ή κονιάκ