Για 2 Δωδεκάδες ()
1. Σε μια μεγάλο μπολ ρίχνετε τη μαγιά και τη διαλύετε με 2 φλ. τς. χλιαρό νερό. Προσθέτετε το βούτυρο λιωμένο ή το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε καλά με το χέρι σας έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
2. Προσθέτετε το μαχλέπι, την κανέλα και τα αυγά ένα- ένα. Ρίχνετε το μισό γάλα και σιγά σιγά το αλεύρι, ενώ παράλληλα ζυμώνετε το μείγμα μέχρι να αρχίσει να «δένει» η ζύμη. Συνεχίζετε να ρίχνετε εναλλάξ το υπόλοιπο αλεύρι και το γάλα χλιαρό. Όταν η ζύμη γίνει ομοιογενής και τρυφερή, χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης, σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη σε ζεστό μέρος με σταθερή θερμοκρασία να διπλασιαστεί σε όγκο.
3. Σε ένα δεύτερο μπολ βάζετε τη μυζήθρα και την ανακατεύετε πολύ καλά με τα 2 αυγά, τη ζάχαρη και την κανέλα. Τοποθετείτε το μπολ στο ψυγείο, ώστε να στερεοποιηθεί το μείγμα.
4. Όταν η ζύμη φουσκώσει, τη χωρίζετε σε μικρές μπάλες. Ανοίγετε κάθε μπάλα σε ένα φύλλο πάχους λεπτό πάχους περίπου 1-2 εκ. Με μια στρογγυλή φόρμα ή ένα μικρό πιάτο διαμέτρου περίπου 8-9 εκ. κόβετε κύκλους. Σε κάθε κύκλο βάζετε μια κουταλιά της σούπας γέμιση (όχι καλά γεμάτη) . Κόβετε στο κέντρο κάθε κύκλου με ένα καπάκι διαμέτρου περίπου 2 εκ ένα στρογγυλό. Το ακουμπάτε επάνω από την γέμιση απαλά και κλείνετε περιμετρικά γύρω γύρω.
5. Τοποθετείτε τα καλιτσούνια σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και τα αφήνετε για 30 λεπτά να φουσκώσουν. Περνάτε την επιφάνεια τους με λίγο χτυπημένο αυγό για να γυαλίσουν. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά. Πρέπει να ροδίσουν και να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.