alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

fla top

Ένα έδεσμα Πασχαλινό που ακροβατεί μεταξύ γλυκού και αλμυρού, με ενδιαφέρουσα και περίπλοκη γεύση

ΦΛΑΟΥΝΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ

fla top

Ένα έδεσμα Πασχαλινό που ακροβατεί μεταξύ γλυκού και αλμυρού, με ενδιαφέρουσα και περίπλοκη γεύση

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
2 ώρ.
Βαθμός δυσκολίας
Δύσκολο
Κόστος: 17€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 3 Δωδεκάδες ()

Για τη γέμιση

  • 1 κουτ.γλυκ. μαστίχα
  • 1 κουτ.γλυκ. ζάχαρη
  • 1/2 κουτ.γλυκ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. σουπ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 φλιτζάνια κεφαλοτύρι
  • 3 φλιτζάνια χαλούμι
  • 1 κουτ.γλυκ. δυόσμο ξερό
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες
  • 5 αυγά

Για τη ζύμη

  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
  • 1 κουτ.γλυκ. μαχλέπι
  • 1 κουτ.γλυκ. μαστίχα
  • 2 κουτ.γλυκ. ζάχαρη
  • 1 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • 7 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 2 κουτ.γλυκ. μαγιά νωπή
  • 4 αυγά

Για το άλειμμα

  • 2 κρόκους αυγών

Για το πασπάλισμα

  • 4 κουτ. σουπ. σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Διαλύετε τη μαγιά στο νερό και το γάλα και την ανακατεύετε με το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αλεύρι, κοσκινισμένο.


2. Ενώνετε το μείγμα με το ελαιόλαδο και το βούτυρο, προσθέτετε τα αυγά και ζυμώνετε σε σφιχτή ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα και την αφήνετε για 2 ώρες να ξεκουραστεί.


3. Ετοιμάζετε τη γέμιση: χτυπάτε τη μαστίχα με τη ζάχαρη, στο γουδί να γίνουν σκόνη και τα ανακατεύετε σε ένα μπολ με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτετε τα τυριά τριμμένα, τις σταφίδες, τον δυόσμο και τα αυγά. Σκεπάζετε τη γέμιση και την αφήνετε για 2 ώρες, να φουσκώσει.


4. Κόβετε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια. Ανοίγετε κάθε κομμάτι σε πλατύ φύλλο, πάχους 0.5 εκ., το κόβετε σε δίσκους, διαμέτρου 15 εκ., και τους αλείφετε γύρω γύρω με τους χτυπημένους κρόκους. Βάζετε στο κέντρο κάθε δίσκου 2 κ.σ. από τη γέμιση, διπλώνετε λίγο τη ζύμη και ενώνετε τις άκρες ώστε να μην φαίνεται η γέμιση.


5. Αλείφετε τις φλαούνες με την υπόλοιπη ποσότητα των κρόκων, τις πασπαλίζετε με σουσάμι και τις ψήνετε στους 180 βαθμους για 40 λεπτά.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Αν αφαιρέσετε από τη γέμιση τις σταφίδες θα έχετε την αλμυρή εκδοχή της συνταγής.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face