Για 6 άτομα ()
1. Πλένετε σε τρυπητό σκεύος τα φραγκόσυκα με άφθονο νερό για να φύγουν τα πολλά αγκάθια. Κόβετε τις άκρες τους, τα χαράζετε οριζόντια και τα καθαρίζετε.
2. Βράζετε καλά τα φραγκόσυκα σε μπόλικο νερό, που να τα σκεπάζει. Μόλις βράσουν τα βάζετε σε ένα τρυπητό και τα πολτοποιείτε. Περνάτε το ζωμό από ένα λεπτό τουλουπάνι.
3. Αδειάζετε τον φιλτραρισμένο ζωμό σε μια κατσαρόλα. Διαλύετε το αλεύρι ή το νισεστέ σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το γαρίφαλο και διαλυμένο αλεύρι. Υπολογίζετε ότι για κάθε 5 φλιτζάνι ζωμό θέλετε 1 φλιτζάνι αλεύρι. Ανακατεύετε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δέσει η κρέμα. Μοιράζετε την κρέμα σε μικρά μπολ και σερβίρετε μόλις κρυώσει.
Μόλις κρυώσει πασπαλίστε την με σουσάμι ή ξηρούς καρπούς. Αν θέλετε μπορείτε να αδειάσετε το μείγμα σε ένα επίπεδο ταψί, έτσι ώστε η κρέμα μην ξεπερνά τα 2 με 3 εκ. και να την ξεράνετε στον ήλιο.