Για 3 Βάζα του 1/2 κιλού ()
1. Μαζεύετε τους καρπούς από τα φασκόμηλα και τους πλένετε γρήγορα κάτω από κρύο νερό. Στην συνέχεια και αφού τους στραγγίξετε και τους σκουπίσετε με βαμβακερή πεσέτα, τους ρίχνετε σε κρύο νερό μαζί με το μισό λεμόνι για 8 ώρες.
2. Τους στραγγίζετε και τους ζεματίζετε σε καυτό νερό για 5 λεπτά μόνο. Τους σουρώνετε και τους αφήνετε να στραγγίζουν τα υγρά τους.
3. Σε ένα μπολ ρίχνετε τους σπόρους φασόμηλού, τη ζάχαρη, τη φλούδα και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε και αφήνετε να μαριναριστούν για 4 ώρες.
4. Στη συνέχεια μεταφέρετε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και βράζετε για 25 λεπτά με ανοιχτό το καπάκι της. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και να «ηρεμήσει» για 5 ώρες.
5. Στη συνέχεια βράζετε ξανά το γλυκό για 10 λεπτά και το αφήνετε να κρυώσει και να ήρεμήσει για άλλες 5 ώρες. Κατόπιν το βράζετε ξανά για 19 λεπτά, ελέγχοντας αν το σιρόπι έχει δέσει. Μεταφέρετε και φυλάσσετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.
Για να αποστειρώσετε να βάζα σας, το πλένετε πολύ καλά και τα ζεσταίνετε στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 10 λεπτά. Στη συνέχεια καυτά όπως είναι τα γεμίζετε με ζεστό γλυκό.