Για 2 Δωδεκάδες ()
1. Λιώνετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα, τα αυγά ένα – ένα, το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι και ζυμώνετε με τα χέρια σας. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 μέρη και στο ένα ρίχνετε το κακάο και ζυμώνετε με τα χέρια σας να ενσωματωθεί καλά στη ζύμη. Κόβετε κάθε κομμάτι ζύμης στα τέσσερα και κάνετε την εξής διαδικασία με το κάθε κομμάτι.
2. Ανοίγετε φύλλο, το αλείφετε καλά με το βούτυρο, το διπλώνετε στα δύο και το κόβετε σε λωρίδες πάχους 2 εκ. περίπου.
3. Παίρνετε μία λευκή λωρίδα και μια σοκολατένια, τις στρίβετε μεταξύ τους και τις κάνετε κόμπο. Αραδιάζετε τους κόμπους σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και τους ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 15 λεπτά περίπου. Τους βγάζατε από το φούρνο και τους αφήνετε να κρυώσουν τελείως.
4. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι. Βάζετε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και τα αφήνετε βράσουν μέχρι να πυκνώσει το σιρόπι.
5. Σιροπιάζετε τους κόμπους κρύους περιχύνοντας τους στο ταψί με το ζεστό σιρόπι, τους αφήνετε να απορροφήσουν το σιρόπι και να κρυώσουν. Τους σερβίρετε κρύους.
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στη λευκή ζύμη λίγη μαστίχα σε σκόνη. Μπορείτε τη συνταγή να την κάνετε και με την ζύμη των τσουρεκιών σας.