Για 15 κομμάτια ()
1. Ρίχνετε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα χτυπάτε τα για 2΄, προσέχοντας να μη γίνουν σκόνη αλλά να είναι χοντροκομμένα. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και με το μπισκότο. Γεμίζετε μια μέτρια κατσαρόλα κατά τα 2/3 με νερό και εφαρμόζετε στο χείλος ένα μεταλλικό μπολ ιδίου μεγέθους (διαδικασία μπεν μαρί). Ρίχνετε τη σοκολάτα στο μεταλλικό μπολ. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 4΄ κι ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Την κατεβάζετε από τη φωτιά. Αφαιρείτε το μπολ και προσθέτετε στη λιωμένη σοκολάτα τα χοντροκομμένα αμύγδαλα, το κακάο και τα μπισκότα.
2. Ανακατεύετε τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτετε το λικέρ.
Φτιάχνετε το σιρόπι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το νερό και τη ζάχαρη, και τη βάζετε σε χαμηλή φωτιά για 8΄, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προσθέτετε σιγά σιγά στο μπολ με τη σοκολάτα το σιρόπι και ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίχνετε όσο σιρόπι χρειάζεται, εωσότου γίνει μια δεμένη ζύμη.
3. Αφού τα ανακατέψετε καλά όλα μαζί, βρέχετε τα χέρια σας με κονιάκ και πλάθετε τη ζύμη σε μπαλάκια. Στρώνετε σε ένα ταψί λαδόκολλα και ακουμπάτε τα μπαλάκια.
Γεμίζετε μια μέτρια κατσαρόλα κατά τα 2/3 με νερό και εφαρμόζετε στο χείλος ένα μεταλλικό μπολ ιδίου μεγέθους (διαδικασία μπεν μαρί). Ρίχνετε τη βανίλια υποβρύχιο στο μεταλλικό μπολ.
4. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 4΄ και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει η βανίλια. Κατεβάζετε από τη φωτιά. Ρίχνετε με ένα κουτάλι ένα ένα τα μπαλάκια μέσα, τα αφήνετε μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους με το γλάσο και με μια λαβίδα τα βγάζετε ένα ένα και τα ακουμπάτε σε έναν δίσκο στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αφήνετε για 40΄, μέχρι να σταθεροποιηθούν, και σερβίρετε.
Αν δεν θέλετε γλάσο, μπορείτε να πασπαλίσετε τα φοντάν με κακάο ή τρούφα.