Για 6 άτομα ()
1. Ρίχνετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι την ντομάτα μαζί με λίγο αλάτι και τη ζάχαρη και σιγοβράζετε για 9΄. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και συνεχίζετε το βράσιμο για ακόμα 6-7΄ μέχρι να αρχίζει η ντομάτα να χάνει τα υγρά της και να συμπυκνώνεται.
2. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά καλά με αυγογδάρτη για 1-2΄ λεπτά. Προσθέτετε το ξινόγαλο ή το γιαούρτι, την πιπεριά ψιλοκομμένη και τον παστρουρμάς . Ανακατεύετε καλά και ρίχνετε το μείγμα με τα αυγά στην ντομάτα. Αφήνετε για 1΄ να πάρει βράση και έπειτα αρχίζετε να ανακατεύετε κυκλικά με μια ξύλινη σπάτουλα μέχρι το αυγό να αναμιχτεί καλά με την ντομάτα και να φουσκώσει. Μόλις σταθεροποιηθεί το μείγμα και ροδίσει ελαφρά, αποσύρετε την στραπατσάδα από το τηγάνι με μεταλλική σπάτουλα και τη μεταφέρετε σε πιατέλα. Τη σερβίρετε ζεστή.
Η προσθήκη ζάχαρης ειδικά όταν πρόκειται για καλοκαιρινές ντομάτες είναι απολύτως απαραίτητη, γιατί ανακόπτει την οξύτητα τους.