Για 6 άτομα ()
1. Πλύνετε καλά τις πατάτες. Βάλτε τις σε μια κατσαρόλα με 8 φλιτζάνια τσαγιού αλατισμένο νερό (περίπου 2lt) σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Αποσύρετε από τη φωτιά και σουρώστε τις.
2. Πλύνετε καλά τα καρότα και ξεφλουδίστε τα. Βράστε τα σε μέτρια φωτιά σε μια κατσαρόλα 4 φλιτζάνια τσαγιού αλατισμένο νερό (περίπου 1lt) μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά και σουρώστε τα.
3. Ξεφλουδίστε τις πατάτες και πολτοποιήστε τις στο μπλέντερ. Μεταφέρετέ της σε ένα μπολ, προσθέστε τα αυγά, το βούτυρο, τα τυριά, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά με ξύλινη κουτάλα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
4. Βάλτε το μισό πουρέ πατάτας σε ένα μπολ. Πολτοποιήστε τα βρασμένα καρότα στο μπλέντερ και προσθέστε τα στο μπολ. Ομογενοποιήστε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
5. Ρίξτε σε μια μεσαία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρετε για 2΄-3΄, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετέ τον μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίξτε τις ντομάτες τριμμένες, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε. Σιγοβράστε τον κιμά για περίπου 35΄. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τον κιμά να κρυώσει ελαφρώς. Κατόπιν προσθέστε το αυγό, χτυπημένο και την τριμμένη φρυγανιά και ανακατέψτε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
6. Με ένα πινέλο αλείψτε ένα μεσαίο πυρίμαχο σκεύος με λίγο βούτυρο και πασπαλίστε την βάση του με τριμμένη φρυγανιά. Απλώστε ομοιόμορφα σε όλη τη βάση τον πουρέ πατάτας σε πάχος περίπου 2 εκ. Αδειάστε από πάνω τον κιμά και ισιώστε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
7. Βάλτε τον πουρέ καρότου σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ με κατσαρή μύτη. Φτιάξτε ροζέτες με τον πουρέ επάνω στον κιμά, μέχρι να τον καλύψετε τελείως.
8. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Περιχύστε το παστίτσιο με το βούτυρο και πασπαλίστε με το τυρί. Ψήστε το παστίτσιο στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 40΄στους 200ο C στον αέρα. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε το παστίτσιο να κρυώσει ελαφρώς πριν κόψετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Αν θελήσετε να πειραματιστείτε με το χρώμα του πουρέ, δοκιμάστε με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή με παντζάρι για εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα. Επίσης, αντί για κιμά βάλτε πολύ ψιλοκομμένο αρνίσιο κρέας.