alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

pita me kima kai 2 pouredes top 15 12 2016

Μια εντυπωσιακή εκδοχή του κλασικού  παστίτσιου, που θα στολίσει το γιορτινό σας τραπέζι με το χρώμα του και τη νοστιμιά του!

ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΟΥΡΕΔΕΣ

pita me kima kai 2 pouredes top 15 12 2016

Μια εντυπωσιακή εκδοχή του κλασικού  παστίτσιου, που θα στολίσει το γιορτινό σας τραπέζι με το χρώμα του και τη νοστιμιά του!

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 12€, Αρκετά οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 6 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 1 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό για επάλειψη
  • 1 κουτ. σουπ. φρυγανιά τριμμένη για το σκεύος

Για γαρνίρισμα

  • 2 κουτ. σουπ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό λιωμένο

Για τον κιμά

  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι, ξερό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανού, ψιλοκομμένο
  • 3 ντομάτες ξεφλουδισμένες, πολτοποιημένες
  • 1 κουτ. σουπ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 αυγό
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τον πουρέ

  • 2 1/2 κιλά πατάτες
  • 5 καρότα μέτρια καθαρισμένα
  • 4 αυγά
  • 2 φλιτζάνια γραβιέρα τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
  • 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • 10 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Πλύνετε καλά τις πατάτες. Βάλτε τις σε μια κατσαρόλα με 8 φλιτζάνια τσαγιού αλατισμένο νερό (περίπου 2lt) σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Αποσύρετε από τη φωτιά και σουρώστε τις.


2. Πλύνετε καλά τα καρότα και ξεφλουδίστε τα. Βράστε τα σε μέτρια φωτιά σε μια κατσαρόλα 4 φλιτζάνια τσαγιού αλατισμένο νερό (περίπου 1lt) μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά και σουρώστε τα.


3. Ξεφλουδίστε τις πατάτες και πολτοποιήστε τις στο μπλέντερ. Μεταφέρετέ της σε ένα μπολ, προσθέστε τα αυγά, το βούτυρο, τα τυριά, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά με ξύλινη κουτάλα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.


4. Βάλτε το μισό πουρέ πατάτας σε ένα μπολ. Πολτοποιήστε τα βρασμένα καρότα στο μπλέντερ και προσθέστε τα στο μπολ. Ομογενοποιήστε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
5. Ρίξτε σε μια μεσαία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρετε για 2΄-3΄, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετέ τον μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίξτε τις ντομάτες τριμμένες, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε. Σιγοβράστε τον κιμά για περίπου 35΄. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τον κιμά να κρυώσει ελαφρώς. Κατόπιν προσθέστε το αυγό, χτυπημένο και την τριμμένη φρυγανιά και ανακατέψτε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.


6. Με ένα πινέλο αλείψτε ένα μεσαίο πυρίμαχο σκεύος με λίγο βούτυρο και πασπαλίστε την βάση του με τριμμένη φρυγανιά. Απλώστε ομοιόμορφα σε όλη τη βάση τον πουρέ πατάτας σε πάχος περίπου 2 εκ. Αδειάστε από πάνω τον κιμά και ισιώστε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού.


7. Βάλτε τον πουρέ καρότου σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ με κατσαρή μύτη. Φτιάξτε ροζέτες με τον πουρέ επάνω στον κιμά, μέχρι να τον καλύψετε τελείως.


8. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Περιχύστε το παστίτσιο με το βούτυρο και πασπαλίστε με το τυρί. Ψήστε το παστίτσιο στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 40΄στους 200ο C στον αέρα. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε το παστίτσιο να κρυώσει ελαφρώς πριν κόψετε σε κομμάτια και σερβίρετε.


ΧΡΗΣΙΜΟ


Αν θελήσετε να πειραματιστείτε με το χρώμα του πουρέ, δοκιμάστε με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή με παντζάρι για εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα. Επίσης, αντί για κιμά βάλτε πολύ ψιλοκομμένο αρνίσιο κρέας.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face