alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

GIOUVARLAKIA-AMPELOFYLLA large

Μια παραδοσιακή συνταγή απ' την Κεφαλονιά, που μυρίζει Ελλάδα και ακροβατεί μεταξύ της κλασσικής σούπας με γιουβαρλάκια και του ντολμά αυγολέμονο

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΤΥΛΙΓΜΕΝΑ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

GIOUVARLAKIA-AMPELOFYLLA large

Μια παραδοσιακή συνταγή απ' την Κεφαλονιά, που μυρίζει Ελλάδα και ακροβατεί μεταξύ της κλασσικής σούπας με γιουβαρλάκια και του ντολμά αυγολέμονο

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 12€,

ΥΛΙΚΑ

Για 6 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 40 μεγάλα αμπελόφυλλα φρέσκα ή διατηρημένα σε άλμη
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο από σπάλα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι πολτοποιημένο
  • 1 κουτ. σουπ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 2 φλιτζάνια ζωμό από βρασμένο μοσχάρι
  • 5 κουτ. σουπ. χυμό λεμόνι
  • 1 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • 1/2 κουτ.γλυκ. πιπέρι
  • 2 αυγά μόνο τους κρόκους
  • 1 κουτ. σουπ. βούτυρο αγελαδινό

Θρεπτικά συστατικά

(Χωρίς Γλουτένη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Πλένετε τα αμπελόφυλλα και στη συνέχεια τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 2-3΄. Τα βγάζετε από το νερό με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι.

 

2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε μαζί τον κιμά, το ρύζι, τους κρόκους, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο, το φρέσκο και το ξερό πολτοποιημένο κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνετε και πλάθετε με τα χέρια σας το μείγμα καλά μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά. Τοποθετείτε τα αμπελόφυλλα ένα ένα ξεχωριστά και ανοιχτά πάνω σε καθαρό πάγκο εργασίας, φροντίζοντας να είναι το γυαλιστερό του φύλλου προς τα πάνω και το κοτσάνι να ακουμπάει τον πάγκο.

 

3. Βάζετε μια κουταλιά της σούπας κοφτή από το μείγμα σας πάνω σε κάθε αμπελόφυλλο και το τυλίγετε σφιχτά σε ρολό, διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα, για να μην ανοίξει και χυθεί η γέμιση.

 

4. Τα βάζετε πολύ κοντά το ένα με το άλλο, σε μια ρηχή κατσαρόλα. Από πάνω τα συγκρατείτε με ένα πιάτο γυρισμένο ανάποδα για να μην «ανοίξουν» στο βράσιμο. Προσθέτετε το ζωμό από βραστό κρέας ή ανάλογο νερό στο οποίο έχετε προσθέσει δύο κουταλιές βούτυρο, μέχρι να σκεπαστούν. Βράζετε για 20΄.

 

5. Αμέσως μετά χτυπάτε το αυγολέμονο σε ένα μπολ. Δηλαδή τους κρόκους των αυγών με το χυμό λεμονιού. Προσθέτετε σταδιακά ζουμί από την κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια, στα αυγά.

 

6. Όταν αραιώσετε αρκετά το αυγολέμονο, το προσθέτετε σιγά-σιγά στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια, αφού πρώτα την έχετε τραβήξει από τη φωτιά. Μετά την επαναφέρετε στη φωτιά. Μόλις τα γιουβαρλάκια πάρουν μια βράση, ανακινείτε πιάνοντας την κατσαρόλα από τα χερούλια. Σερβίρετε αμέσως. 

ΧΡΗΣΙΜΟ

Η πιο συνηθισμένη μέθοδος ήταν η διατήρηση τους στην άρμη ή στην κατάψυξη. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο, λόγω ευκολίας, τα φύλλα φυλάσσονται στη κατάψυξη, αλλά φαίνεται ότι τελικά με τον τρόπο αυτό χάνουν την τρυφεράδα τους. Μαζέψτε ή αγοράστε μπόλικα φρέσκα και τρυφερά φύλλα, τα πλένετε και τα στεγνώνετε, έπειτα τα κάνετε πακετάκια, πενήντα – εβδομήντα φύλλα το κάθε πακέτο, τα κλείνετε σε πλαστική σακούλα να τα φυλάτε στην κατάψυξη. Όταν τα βγάλετε από την κατάψυξη δεν χρειάζονται ζεμάτισμα.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face